Нова система ще замести винетките

Юлиан Христов 10 декември 2011 в 15:35 2191 0

Винетките за 2012 година
Снимка: Сергей Антонов

Обмисля се нова система за таксуване по пътищата, която да замести винетките, заяви днес шефът на "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров. Според него винетките са временно решение и до няколко години трябва да се премине на тол система.

Тя ще бъде разработена от работна група към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Тол системите са няколко типа, като първият вариант са пропускателни пунктове и бариери, където да се плаща такса за преминаване по съответната магистрала. Вторият вариант е телепас – с електронно устройство като винетка, но с чип в себе си, се залепва на предното стъкло и при преминаването на портална рамка се теглят пари. Третият вариант пък е електронният тол през GPS система.

Очаква се първо тол системата да заработи за транзитно преминаващите товарни превози до две години, като след това локалният товарен трафик и леките коли ще се оборудват с такива устройства последни. Това е стратегия за платени пътища, която може би след 5-6 години за леките автомобили ще влезе у нас, предполага Лазаров.

Преди дни от АПИ съобщиха, че за трета поредна година, цените на винетките няма да се променят. Годишният стикер струва 67лв., месечният - 25 лв., а седмичият – 10 лв.

По последни данни колите в България, които се движат без винетка, са между 5 и 7%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови