Николай Младенов за бежанската криза: Очакваме пълна солидарност от Европа

OFFNews 27 август 2016 в 11:23 8116 1

Бившият външен министър Николай Младенов подкрепи думите и действията на премиера Бойко Борисов относно отношенията между Турция и Европа и призова за пълна солидарност към България от страна на ЕС.

Ние не можем и не трябва да се превръщаме в център, който да приема бежанци, откъдето те да бъдат преразпределяни. От Германия очакваме не само помощ за охрана на границата, но и солидарност, каквато получиха Гърция и Италия, каза Младенов пред Нова телевизия.

България наистина е в изключително сложна ситуация, защото мигрантският натиск към Европа, който традиционно идва през Средиземноморието, постепенно през последните две години се насочи към Балканите и в момента най-голямата опасност е от увеличаването му на българо-турската граница и гръцко-турската граница. Затова действията на министър-председателя бяха много правилни, каза той.

Европа трябва да говори с Турция, да намери начин да излезе от тази ситуация, в която се намираме, каза дипломатът.

По думите му това изисква сериозни усилия от страна на Европейския съюз, но и на Турция.

Опасенията на Младенов са не толкова, че Турция ще залее Европа с бежанци, а повече, че България може да бъде залята от бежанска вълна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

27.08 2016 в 13:51

Турция със 75 милиона население едва ли "е подложена на огромен натиск и на територията й има 2,7 млн. сирийски бежанци".Освен това са едноверци.
Но за България и една десета ще са катастрофа.
Трябва да си пазим границите от всякакви емигранти.