Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Не е вярно, че закон забранява изпитите на НПМГ, забранява ги МОН

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 януари 2017 в 11:44130490
Снимка: danybon.blogspot.com

Не е вярно, че новият училищен закон е причината за премахването на вътрешните изпити в Националната природоматематическа гимназия (НПМГ). Причината е съвсем друга - наредба на сегашното ръководство на Министерството на образованието (МОН), в която авторите са пропуснали да приложат точно разпоредбите на закона.

Това става ясно при сравнение между текстовете от Закона за предучилищното и училищното образование и Наредба 10 за организация на дейностите в училищното образование, обнародвана на 16 септември 2016 г. и влязла в сила със задна дата - на 1 септември 2016 г.

Вчера на пресконференция ръководството на МОН, в лицето на вицепремиера и ресорен министър Меглена Кунева и заместника ù Диян Стаматов, подчертаха, че няма начин вътрешните изпити на НПМГ за прием на ученици след VII клас да се запазят, защото новият закон изключва това, че законът трябва да се спазва, а не да се коментира, и че от МОН ще се съобразят напълно с волята на законодателя.

Законът - с основен вносител зам.-министъра на образованието в първия кабинет на ГЕРБ и настоящ председател на комисията по образование в Народното събрание Милена Дамянова (ГЕРБ), обаче не изисква премахване на изпитите - напротив.

В чл. 145, алинея 2 се казва:

Приемането на учениците в VIII клас в училищата по чл. 142, ал. 3, т. 1 (бел. ред. профилираните и професионалните гимназии/паралелки) и на учениците от обединените училища в ХІ клас в училищата по чл. 142, ал. 4, както и в случаите, предвидени в държавния образователен стандарт за организацията на дейностите в училищното образование, се извършва въз основа на резултатите от националното външно оценяване (бел. ред. националните изпити по български и математика за прием след VII клас).

Алинея 3 обаче уточнява:

В случаите по ал. 2 може да се извършва и проверка на способностите за профили и специалности от професии, определени с държавния образователен стандарт за организация на дейностите в училищното образование.

Наредба 10 на МОН, издадена на основание същия този закон, обаче тълкува погрешно алинея 3 на чл. 145. Според нея профилиране може да има единствено по изобразително изкуство, музика и физическо възпитание и спорт, но не и например по природни науки. И съответно определя, че допълнителни изпити може да има само по спорт, музика и изкуства. Следователно от тази година НПМГ няма право да провежда изпитите си по биология, химия, физика, география, за да разпредели децата в паралелките със съответните профили.

Вместо да признаят и поправят пропуска в наредбата, вчера от МОН обявиха, че законът е "виновен", но че все пак ще намерят решение - олимпиадите ще заместят изпитите и пак ще има профилиране: НПМГ, както и всяка друга гимназия с прием след VII клас в страната, ще може да взема като балообразуваща оценка оценката от националните и/или областните кръгове на олимпиадите по съответните предмети.

Още на 9 януари, ден преди пресконференцията на МОН, на която обявиха решението си, председателят на комисията по образование Милена Дамянова е изпратила писмо до ръководството на министерството, в което разяснява пропуска в наредбата. То обаче не беше коментирано по време на пресконференцията вчера.
Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Общество
За "Синия кит" и сектите
За "Синия кит" и сектите
19 февруари 2017 в 12:0929969
Днес дъжд, утре сняг
Днес дъжд, утре сняг
19 февруари 2017 в 08:117815
За "Синия кит" и сектите
За "Синия кит" и сектите
19 февруари 2017 в 12:099
23 февруари 2017
FACEBOOK
За кого ще гласувате на 26 март?
ГЕРБ
БСП
ДПС
Реформаторски блок и Глас Народен
Нова република
Да, България
Обединени патриоти
ВОЛЯ
Коалиция ДОСТ
АБВ и Движение 21
Презареди БГ - няма да участва
Друг
Не подкрепям никого
Няма да гласувам
резултати
Чели ли сте това?
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.