Наш отец: Защо румънската църква се различава от българската? - Вместо да се отдаде на мафията, е срещу корупцията

OFFNews 07 февруари 2017 в 12:38 7058 2

Протестите в Румъния продължават.

Игуменът на Кладнишкия манастир отец Рафаил Стефанов написа позиция в личния си профил във Фейсбук за протестите в борбата с корупцията в Букурещ и по-точно за факта, че румънската православна църква ги подкрепи. Отец Стефанов прави сравнение между Българската православна и румънската църква.

Отец Рафаил е известен с острата си позиция към бившите управляващи и корупцията в нашата страна и срещу Москва и Путин, закрилник е на сираците и бедните и наскоро имаше опити да бъде отстранен от поста заради крайните му позиции към краденето и корупцията в България.

Публикуваме какво написа той за румънската и българската църква без редакторска намеса:

И сега, драги /вярващи и невярващи, православни и инославни/, разбирате ли защо Румънската православна църква рязко се различава от БПЦ-БП?! Защо вместо да сипе ''Анатеми'' наляво и надясно /най-вече надясно/, срещу ''еретиците'', участва активно в Световния съвет на църквите и развива икуменическия диалог?! Защо вместо да потъне в собствената си глупост, и нископоклоничеството пред Москва, взе активно участие и признава всички решения на Светия и Велик събор, провел се на остров Крит?! Защо вместо да ''клейми'' интелектуалците, масово ги в привлякла в лоното си?!

Защо вместо да воюва с Богословието, го развива?! Защо вместо да изпада в свещен ужас от всяка проява на социална активност и ангажираност, е социално активна и ангажирана?! Защо вместо да сипе човеконенавистнически и ксенофобски, изпълнени с език на омраза послания, и да гони всеки дръзнал да се опита да приложи в живота елементарни принципи на евангелско човеколюбие и милосърдие, така както и дявола не го е гонил, развива принципите на евангелско човеколюбие и милосърдие?!

Защо вместо да се отдаде на търгашество, мисионерства?!

И накрая /О Ужас!/, защо вместо да клекне и страстно да се отдаде на силните на деня и мафията, нагло, твърдейки че ''всяка власт била от Бога'', подкрепя протестиращите в борбата им срещу корупцията, и за свобода, демокрация и справедливост?! Еми защото, драги /вярващи и невярващи, православни и инославни/ е румънска, а не българска! И защото народът излъчва Лаос /църква/, църквата - клир, а клирът - висш клир.

И какъвто ни е „народът“, такава ни е и ''църквата“, такъв ни е „клирът“, такъв ни е и ''Синодът“. Впрочем, за да сме честни, Българската православна църква не е в по-лошо състояние и не се различава особено от българския съд, българската прокуратура, българската полиция, българските служби за сигурност, българското образование, Българската социална система, българското здравеопазване.......и всичко българско. Аха.


Припомняме, че румънската православна църква се включи в общественото недоволство в Румъния от опита на правителството да ограничи борбата с корупцията.

В официалната позиция на Патриаршията им се казваше, че „борбата с корупцията трябва да бъде продължена, а виновниците да бъдат санкционирани, защото кражбата деградира обществото морално и материално и макар да е политически неутрална, църквата не е социално безразлична, а е чувствителна към най-големите желания на хората - обществена справедливост, намаляване на бедността, повишаване на стандарта на живот“.

Над 80% от населението на Румъния изповядва православното християнство.

Изявлението на румънската църква идва след последователни дни на масови протести в много градове в Румъния за последните 25 години, след като правителството прие поправки в Наказателния кодекс, които декриминализират злоупотребата с власт, при която щетата е до 44 000 евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

1

Бухльо

07.02 2017 в 12:48

Отецът много правилно е напипал цялата логическа връзка, стояща зад слабостта на Българската православна църква. За което, както се полага у нас, ще изяде много хули, минуси, наказания, отлъчвания и анатеми.
А който иска да го хули, да се замисли първо, защо навремето Дякона е написал онова "Народе???" в тефтерчето си.
 
X

Да помогнем на украинските деца!