Наказания заради елени, затворени в клетка пред столичен мол

Собственикът на животните не е представил документи за произход, маркировка и регистрация

Калоян Константинов 19 декември 2016 в 16:01 10482 3

Снимка Marie Mertes/Facebook

Трите елена, затворени в клетка пред мола.

През последните няколко дни се надигна недоволство срещу управата на столичния "Ринг мол", който си позволи да затвори в клетка пред входа си три живи елена като атракция за посетителите.

Според очевидци животните са били с изпочупени рога и във видимо лошо състояние, а охраната на обекта дори си е позволила физическа саморазправа с недоволните граждани, като ги е бутала и гонила. Други свидетели коментираха пред телевизия "Bulgaria On Air", че миналата година пред същия мол са били затворени в клетка осем елена, един от които е починал.

OFFNews се свърза с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), които са отговорни да следят за грижата за животните в приюти, домове и развъдници, откъдето ни съобщиха, че трите северни елена вече не се намират пред търговския център.

Оттам заявиха и че на притежателя на елените ще бъде наложена глоба, тъй като няма постъпил документ от негова страна за издаване на разрешение за излагане на животните пред търговския обект.

Нещо повече, при проверка в регистъра на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) излиза, че един от трите елена изобщо не присъства в регистъра, докато другите два са записани през 2014 г. Към момента от собственика на животните не са представени документи за произход, маркировка и регистрация

Общинският съветник Марта Георгиева коментира, че поставянето на животните пред мола е напълно незаконно, защото те са ползвани от управата му с цел търговска дейност и атракция. Затова освен на собственика е нужно да се наложи глоба и на "Ринг мол".

Тя отбеляза и че е притеснително в какви условия се отглеждат елените по принцип. Според нея е задължително те да живеят в регистриран животновъден обект и затова от БАБХ трябва да направят проверка на собственика на място: 

"Какво ще стане с тези животни, собственикът може да си ги прибере вкъщи на балкона, където може да не са в по-добри условия от тези пред мола, кой ще сигнализира в такъв случай?"

От БАБХ обещаха пред OFFNews да направят необходимата проверка на мястото, където се отглеждат елените.

Свързахме се и с "Ринг мол", откъде все още нямаме отговор на въпросите ни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12066

2

Иван

19.12 2016 в 16:45

Ало, първенеца, ти тъп ли си или да? Кое й е "просторното" на тая импровизирана клетка, що не пробваш ти да кесиш в нея няколко дни?