Най-добрите говорители на Европа на състезание по дебати в София

ОFFNews 14 юли 2016 в 15:30 5145 1

Снимка Асоциация дебати София

Националният дебатьорски форум 2016, Бургас.

Между 15 и 17 юли в София ще се проведе ежегодното състезание по дебати Sofia Open 2016, в което участие ще вземат над 60 от най-изявените и активни дебатьори в Европа.

Турнирите по „надприказване“ са едни от най-престижните академични състезания за студенти и всяка година привличат хиляди участници от цял свят.

Състезанието ще се проведе в Софийския университет, като дебатите ще бъдат отворени за безплатно посещение от публиката, която ще може да се наслади на изкусните словесни схватки и да подкрепи избраните от нея отбор или теза. Езикът, на който ще се водят, е английски.

Предварителните кръгове ще са в сградата на Биологическия факултет, а финалът ще се проведе в Ректората на СУ на 17 юли от 12:00 часа. Пълната програма по дни и часове може да намерите в страницата на събитието

В България пристигат отбори от 12 държави, сред които лидерите в дебатите - Великобритания, Германия, Сърбия, Израел и много други. Сред съдиите на турнира пък се нареждат имената на европейската шампионка за 2014 г. Хелена Иванов и финалиста от световното първенство през 2016 г. Джордже Йовичевич.

Българската дебатьосрска общност очаква с особено вълнение пристигането на Десислава Кирова – световната шампионка за 2014 г., която ще дойде специално за състезанието и ще сподели опита и уменията си и с родните дебатьори. Деси живее от малка в Германия и покори световния връх с отбора на Берлинския университет през 2014 г.

Събитието се организира от Асоциация дебати София.

Заниманията по дебати са изключително популярни по света, тъй като развиват умения за публичното говорене, аналитичното мислене, синтез на аргументи и съобразителност. Впоследствие тези умения после могат да бъдат пренесени във всяка една сфера нещо, което прави дебатьорите предпочитаните кандидати в най-престижните западни университети и компании. Примерите за успели дебатьори са безброй и сред тях се нареждат имена като Нелсън Мандела, Джон Кенеди, Маргарет Тачър и Опра Уинфри.

В България дисциплината е сравнително „млада“, но с много талант, постоянство и усилия първите резултати са вече налице - за първи път през тази година ще имаме представители на Европейско първенство, финалисти на международно състезание, както и полуфиналисти на миналогодишното издание на Sofia Open.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови