Над 70 души изградиха паметник на Васил Левски в с. Новоселяне

OFFNews 18 юли 2015 в 17:00 6617 2

Апостолът на свободата - Васил Левски

В инициатива за изграждане на паметник на Васил Левски в бобовдолското село Новоселяне са се включили повече от 70 души.

В 14:00 часа днес в селото е открит и осветен паметник на Васил Левски, по случай годишнина от рождението му.

Това потвърди пред Агенция "Фокус" кметският наместник на село Новоселяне Васил Ранчев.

"Цяла България знае, че днес е рождената дата на Васил Левски – Апостола на свободата, който е идвал в моето родно село преди повече от 145 години. Бродел е из селото и е създал революционен комитет от 13 души местни хора, от фамилии, които съществуват и сега”, разказа Васил Ранчев.

По думите му, идеята е възникнала преди повече от 5 години, когато е трябвало да се вземе решение на заседание на Общинския съвет да се изгради този паметник.

"Общинските съветници гласуваха единодушно за изграждането на този паметник, поехме тази инициатива, създадохме един инициативен комитет от 9 души, на който аз съм председател като кмет на селото и поехме задачата да събираме средства и да разпространяваме покани по различни предприятия и фирми и на хора с по-големи възможности", каза Ранчев.

Той добави, че в продължение на 3 години са успели да съберат необходимата сума за построяването на паметника и, че в инициативата са се включили повече от 70 човека, местни хора и такива, които нямат нищо общо със селото.

"Това ме навя на мисълта, че в България все още има родолюбиви българи, които милеят за България и тачат делото на Апостола. Това ме накара да се захвана и да направим този паметник", заяви кметският наместник на селото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!