НСО чакало 2 месеца горските да си поискат обратно скъпите джипки

За година службата е платила 27 хил. лв. за бензин и поддръжка на луксозните возила

Юлиан Христов 08 март 2017 в 15:17 11052 12

НСО чакало 2 месеца горските да си поискат обратно скъпите джипки

Малко повече от два месеца е отнело на Националната служба за охрана (НСО) да върне двата луксозни джипа Тойота Секвоя на горските стопанства в Сливен и Смолян. Това става ясно отговор на запитване на OFFNews.

Луксозните возила бяха поръчани през 2015 година от горските стопанства, като поръчката беше спечелена от съученик на бившия земеделски министър Десислава Танева. В двете предприятия в Смолян и Сливен сделката беше сключена с предложението с най-висока цена - 165 000 лв. без ДДС (198 000 лева с ДДС) за един автомобил. По-късно стана ясно, че от НСО са поискали двата джипа, като единият е даден за ползване от премиера Бойко Борисов. В края на миналата година зам.-министърът на земеделието Георги Костов обясни, че джиповете са дадени по искане на НСО във връзка с българското председателство на Съвета на Европейския съюз. 

Последва реакция от правителствената пресслужба от 2 декември 2016 г., която оповести, че премиерът Борисов е поръчал на шефа на НСО Ангел Антонов да върне джиповете на горските стопанства. Още същият ден самият Борисов се оправда, че шофира такъв джип, за да не става "пушечно месо".

Вместо обаче джипките да бъдат върнати веднага, става ясно, че НСО е чакало горските стопанства да си поискат колите отново. От НСО уточняват, че Тойотите са върнати на 15 и 16 февруари, като това е станало "на основание писмени искания, отправени до НСО от ДГП (държавните горски стопанства, бел. ред.)". За разлика от получаването на колите, за което са необходими близо две седмици от купуването им до доставката им в гаража на НСО, връщането на колите се оказва доста по-бавно - малко над два месеца.

От справката става ясно, че за експлоатацията на двата автомобила са платени близо 27 хил. лв. Разходите за застраховка "Каско" за двата автомобила са били 3516 лв. и са за сметка на НСО. Отделно от това за резервни части и консумативи са платени 1162 лв., а за бензин и смазочни материали са платени 22 356 лв.

От НСО уточняват, че в момента ползва безвъзмездно седем автомобила от други ведомства, но отказват да посочат какъв е общият брой на автомобилите в автопарка ѝ. Началникът на НСО отказва да посочи бройката с мотивите, че "данните да вида, нивото на снабденост и качества на специална техника, използвана от службите за сигурност и обществен ред" са държавна тайна.    

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

12

Лопе де Вега

09.03 2017 в 07:58

Ало Хало, ако тази глупост е адресирана до мен да ти светнем. Поръчката за тези коли беше публикувана в оригиналния и вид, включително и в ОфНюз. Не ти давам линк, за да се потрудиш малко и да прочетеш, че в тази поръчка е описана и най-малката подробност, която може да допусне друга марка до "конкурса". Схващаш ли?

Още нещо. Не се прави на много оригинален за моя сметка. Обикновено пренебрегвам тези като теб, но понякога правя изключения.

Поздрав!

6469

11

Halo

08.03 2017 в 22:40

Е, можете да ползвате Бъзики-то за комфорт. :)

6469

10

Halo

08.03 2017 в 22:37

Много се извинявам към Лопе, но този потребител хабер си няма как точно се правят нещата. Кой джип, клас и с какъв номер е? Не давайте "компИтентно" мнение за неща, които и в "великия" Гугъл ги НЯМА!

29217

6

Лопе де Вега

08.03 2017 в 16:31

Държавната тайна за "джипката", дадена на боко говедото е описана най-подробно в изискванията към евентуалния доставчик. Главното е, че никъде не се изисква макар и частична броня на колите. Тоест боко отново лъже като дърта циганка, че инак щял да стане пушечно месо. Двама си имаме, които уж са големи мъже, а все треперят от страх, че някой щял да ги трепе - боко и бареков.

Закрийте НСО! Веднъж и завинаги! Организирайте охраната на четири длъжностни лица (може и задници, ако са на подходящо място) - Председател на Н.С., Президент, Министър-председател и Главен прокурор. Доган да върне парите, похарчени за охраната му!

Поздрав!

17439

4

мнение от IP

08.03 2017 в 16:04

Ееее, егати държавната тайна. Почти като заплатата на Искров.