НСИ пусна безплатен достъп до първия сборник за Княжество България

OFFNews 02 март 2017 в 12:05 3989 0

Безплатен онлйн достъп до дигиталното копие на първия статистически сборник на Княжество България осигури Националният статистически институт в навечерието на националния празник - 3 март. Повод е и навършването на 120 години от издаването на сборника.

Сборникът е издаден през 1897 г. от Статистическо-топографическото отделение при щаба на армията със съставител капитан Атанасов.

520-те страници съдържат информация за държавното устройство, територията, географското положение, етнографията, земеделското производство и скотовъдството. Публикувани са сведения за царския дом и престолонаследието, за българския държавен герб, печат и знаме. Поместена е информация за законодателната и изпълнителната власт, за Върховната сметна палата, за административното деление на страната, за финансовите и митническите управления, за съдебното и църковното устройство.

Подробно е представена хидрографията на страната - реки, езера, Черноморски и Беломорски басейн.

Съществена част от публикацията представляват демографските данни, като са направени сравнения между резултатите от преброяването на населението през 1888 и 1893 година. Движението на населението е публикувано по окръзи и околии.

Изданието включва данни и статистически карти за състава на населението по вероизповедание, майчин език, грамотност, пол, гъстота и други. Земеделската и индустриалната производителност са представени с данни и анализи, а скотовъдството - и със статистически карти.

Самия сборник може да разгледате тук.

Дигиталната библиотека на НСИ съдържа над 1 200 000 дигитализирани страници с безплатен онлайн достъп. Дигитализирани и публикувани са пълните колекции статистически издания на Статистически годишник, Списание „Статистика“, Външна търговия, Здравеопазване, Култура, Книгоиздаване и печат, Криминална статистика, Населени места, Туризъм и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови