НПО-та се оплакаха от липса на комуникация с държавата

Симона Костадинова 25 април 2014 в 15:41 3267 1

Снимка Български център за нестопанско право

„Свидетели сме на една масирана кампания срещу НПО-тата от страна на държавата. През последната една година нямаме партньорство с управляващите. Политици подават сигнали срещу организации, искат да сплашват. Дори с промяна в наказателния закон искаха да ни ударят, там пишеше, че е подсъдимо, ако работиш с чужди средства за чужди интереси.“

Това каза Красимира Велчева, представител на организацията „Български дарителски фонд“ по време на провелата се кръгла маса на тема „Развитие на гражданския сектор - възможен ли е стратегически подход?“.

На събитието присъстваха над 20 неправителствени организации, бяха поканени и представители на Министерство на финансите, Министерство на правосъдието, Министерство на труда и социалната политика, Президентството. Специални гости на семинара бяха посланиците на Франция и Швейцария- Ксавие Лапер Дьо Кабан и Нейно Превъзходителство Регина Ешер.

Зам.-премиерът Даниела Бобева също трябваше да бъде сред участниците в кръглата маса, но така и не се появи. „Току-що получихме SMS от госпожа Бобева, в който пише, че е твърде заета и няма да дойде. Твърде заета, за да се срещне гражданите“, коментира по време на събитието Красимира Велчева.

Представителят на Министерство на правосъдието също не се появи.

От събралите се НПО-та подчертаха, че целта на кръглата маса не е да искат пари от държавата, а за да търсят решение на проблема с комуникацията, който съществува между тях и управляващите. Те обясниха, че в страната ни с гражданските организации за ангажирани над 70 000 души и въпреки това държавата не се заема да урегулира дейността, да създаде ясни критерии за субсидиране и да си сътрудничи с НПО-тата.

„Нещата се случват самоq ако намерим конкретен човек в дадена държавна институция, който да хареса НПО-то срещу него, но какво се случва, когато този човек напусне или се премести? Ние комуникираме не със самата администрация, а с конкретни хора“, обясни Величкова.

Любен Павлов, който беше програмен директор на срещата, пък заяви, че през 2012г. правителството е одобрило 11 мерки, които са били заложени в Стратегията за развитие и подкрепа на гражданските организации, но нито една от тях не е била изпълнена, а срокът е бил до края на миналата година.

Той добави, че трябва да се създаде нова стратегия за следващия период, като допълни, че трябва да има вицепремиер или министър, който да е отговорен за изпълнение на мерките.

„Не смятам, че в България стратегиите ще проработят в следващите 10 години, защото за да работи една стратегия, трябва първо да има 10 вече работещи“, пък каза представител на друго НПО - Тодор Урумов.

Посланикът на Швейцария Нейно Превъзходителство Регина Ешар пък заяви, че демокрацията се нуждае от будни граждани, защото „един човек няма сила, когато е сам, но когато сме много сме силни“.

„ В Швейцария всеки гражданин е в няколко различни НПО-та. Моята страна нямаше да бъде това, което е, ако ги нямаше НПО-тата. Една гражданска организация не трябва да пита дали държавата ще й даде пари, а какво тя може да прави за държавата.“, каза Ешар.

Ксавие Лапер Дьо Кабан пък изрази съжалението си, че стратегията за НПО-тата в страна но не работи, като освен това посочи, че е важно българите никога да не забравят колко е голямо значението на гражданските организации в една демократична държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови