НПМГ запазва статута, но не и изпитите си - ще се влиза с оценка от олимпиада

Александра Маркарян 10 януари 2017 в 13:04 23100 0

Снимка Гергана Костадинова/БГНЕС

Министърът на образованието в оставка Меглена Кунева, заместникът й Диян Стаматов и директорката на НПМГ Даниела Шошова в началото на пресконференцията в МОН.

Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) запазва статута и името си, но не и вътрешните си изпити. Вместо тях, за да се отсеят децата с подчертан интерес към природните науки, в бала при приема след VII клас ще влиза резултатът от съответната олимпиада. Всяко неспециализирано училище също ще има възможност самò да реши дали да включи резултатите от олимпиадата по даден предмет/предмети в бала си за прием след VII клас.

Промените обявиха днес вицепремиерът и министър на образованието в оставка Меглена Кунева и изпълняващата длъжността директор на гимназията Даниела Шошова на пресконференция.

Даниела Шошова

Снимка: БГНЕС

До компромисния вариант за НПМГ доведоха преговори между ръководствата на МОН и на училището след напрежение около статута и приемните изпити на гимназията, които трябваше да се променят заради новия училищен закон. Той уеднаквява изпитите в училищата с прием след VII клас. Според него всички държат изпити по математика и български и кандидатстват където пожелаят. С други думи, отпада досегашният трети изпит за прием в НПВГ - по биология, химия, физика, география или математика, организиран от самото училище.

Статут

Опасенията за обезличаване се засилиха и заради опасността "национална" да отпадне от името на гимназията. Причината - критерии според новите разпоредби, на които училището не отговаря - то например трябва да обучава ученици от определен брой други области на страната и броят на тези ученици да е определен процент от общия брой на учениците. Например ако учениците са от 5 до 9 области, броят им трябва да е 30% от всички ученици. Ако идват деца от 10 до 14 области, процентът им трябва да е над 20%, ако областите са 15-19, процентът е над 10%.

"Гимназията заслужава да остане държавна и, съответно, национална. Преименуване на училище с дългогодишни традиции по формални причини няма да е правилно, ще лиши НПМГ от разпознаваемост", коментира днес министър Кунева и поясни, че ще предложи запазването на името ù.

Национална ще остане не само НПМГ, такива ще бъдат всички училища, които досега са били такива, например софийските Национална финансово-стопанска гимназия и Национална търговско банкова гимназия.

Прием

Макар че вътрешните изпити за профилиране на НПМГ отпадат от лятото на 2017 година, допълнително отсяване на децата ще има чрез олимпиадите. Балообразуващи за НПМГ и за всички останали желаещи училища ще са оценките от областните и националните кръгове на олимпиадите по физика, химия, биология, география. Математиката се изключва, защото има национално външно оценяване по този предмет, уточни зам.-министърът на образованието в оставка Диян Стаматов.

Максималните точки за резултат от олимпиада ще са 100, а общият максимален бал остава 500 точки. Тежестта на олимпиадата ще се определя от самото училище. Също решение на училищно ниво ще е коефициентът, с който се признават оценките съответно от областен и от национален кръг на олимпиада. Училището ще решава и кои предмети да избере. Олимпиадите, от които ще може да се избира, са: информационни технологии, философия, история и цивилизация, география и икономика, гражданско образование, физика, астрономия, химия, биология.

С цел улесняване на учениците, които искат да кандидатстват в училище с допълнителен балообразуващ предмет по физика, със заповед министър Кунева промени датата за общинския кръг на олимпиадата по физика - тя няма да е на 14 януари, а на 21 януари.

"Постигнатото решение е един компромис, но той е приемлив за гимназията. Вярваме, че решението ще е за добро. Допълнително ще инициираме промени в закона", коментира и.д. директор на НПМГ Шошова.

Пример за балообразуване:

Максималният бал при приема след VII клас е 500 точки – 400 от националното външно оценяване (по български и по математика) и 2 по 50 от оценките по два предмета, изучавани в VII клас, от свидетелството за основно образование, превърнати по скала в точки. Всяко училище решава дали да удвои точките от оценяването по български език и математика или да утрои един от двата предмета.

Например математическите гимназии вземат веднъж резултата от НВО по български език (до 100 точки), утрояват резултата от НВО по математика (3 по 100 максимално) и добавят оценките от дипломата по математика (до 50) и например физика (до 50). Общо максимален резултат 500.

С новата разпоредба природо-математическите гимназии могат да заменят единия компонент от утроения резултат от НВО по математика с резултата от олимпиадата и така балът ще се формира по следния начин: НВО по български (до 100 точки), 2 НВО по математика (2 по 100), олимпиада (до 100 точки) и две оценки от дипломата (2 по 50). Общо отново 500.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови