НИМХ ще предупреждава за мръсен въздух в София

OFFNews 16 февруари 2017 в 10:55 3737 2

Снимка БГНЕС - архив

Националният институт по метеорология и хидрология ще разработва системата за ранно предупреждение за замърсяване от фини прахови частици. Столичната община официално възложи на НИМХ проекта, съобщиха от "Московска" 33. 

Моделът на НИМХ ще позволява 48 часова прогноза, която чрез метеорологичен алгоритъм и статистически модел ще изчислява предпоставките за поява на наднормени концентрации на фини прахови частици за района на София.

„Този проект е изключително важен за нас, защото чрез него ще можем да взимаме своевременни и ефективни управленски решения, свързани с организацията на дейностите в града ни. Когато прогнозите покажат възможно атмосферно замърсяване, това ще бъде основание да се предприемат конкретни последващи действия, с които да се минимизира рискът от реално превишаване на нормите от фини прахови частици“, коментира зам.-кметът по екология Йоана Христова.

Очаква се проектът да е напълно готов и да започне да се използва ефективно преди следващия зимен сезон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14355

1

neverland

16.02 2017 в 11:52

"Внимание...Внимание...очакват се завишени стойности на ФПЧ. Умоляваме гражданите да се ограничат от използването на лични превозни средства за придвижване, освен ако не е наложително. Пътуването с всички видове обществен транспорт ще бъде безплатно...."
И заради 3-те левчета, някой ще си наруши комфорта и ще си остави автомобила? Нали ще го помислят за прошляк, че е опрял до едните билетчета :)Има си плащачи, тарикати, за които е въпрос на чест, престиж да си плащат(горивото де, иначе с удоволствие биха избегнали всякакъв друг вид плащане).
 
X

Да помогнем на украинските деца!