Москов взе лиценза на частна болница

OFFNews 06 август 2015 в 12:41 15767 24

Снимка БГНЕС

Здравният министър Петър Москов отне лиценза на частна болница, след като се е доказало, че е източвала Здравната каса. 

Преди дни Върховният касационен съд е излязъл с решение, от което става ясно, че Хирургичната болница "Папуров" в Търговище е нарушила права на пациенти. 

Проверката в болницата е започнала още през 2007 година, а проверяваният период е 9 месеца. Делото е преминало през три инстанции, но едва преди дни е излязло и решението на ВКС. Според съда болницата е източила 200 000 лева от Здравната каса. 

Управителят на болницата Добрин Папуров е осъден на 3 години условно. 

Доказано е, че има фалшифициране на хоспитализации. Някои от пациентите, записани като приети в болницата, дори не са знаели къде се намира. Отчитани са и хора, които в този момент са приети в други лечебни заведения. Част от пациентите пък са лекувани от заболявания, които никога не са имали, обясни Москов. 

В хода на делото пациентите са били притискани да променят показанията си и да лъжат, посочи министърът. 

Заповедта за отнемането на лиценза на болницата вече е връчена. В лечебното заведение в момента са приети 16 пациенти, които ще бъдат транспортирани в други болници в зависимост от заболяванията им. 

Москов подчерта, че това е първото отнемане на лиценза на болница в България, но далеч няма да е последното. 

Всяко лечебно заведение, за което се докаже, че е източвало НЗОК, ще последва същата съдба като болницата в Търговище. Това е ясен сигнал, че държавата започва да действа, коментира здравният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!