Митниците се похвалиха с най-ниско ниво на нелегални цигари от 8 г.

OFFNews 29 ноември 2015 в 11:25 2851 2

Делът на нелегалните цигари сега е на най-ниското си ниво за последните 8 години, съобщи агенция "Митници" и се позова на проучване на "водещите тютюневи компании".

То е било представено на работна среща в МВР между представители на компаниите и на министерството, включително министър Румяна Бъчварова, главният секретар Георги Костов, директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов, директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов.

Според данните делът на потребление на незаконни цигари е 13.4% към второто тримесечие на 2015 г.

В същото време, заяви гл. комисар Костов, благодарение на предприетия съвместен подход и концентрирането на усилията на МВР, Агенция „Митници“ и НАП бе постигнато значително ограничение на контрабандата с акцизни стоки.

"Заслугата за постигнатите резултати е преди всичко на правителството, което има политическата воля да се работи срещу нелегалното разпространение на цигари. Собствената методика на митническата администрация, разработена на база анализ на приходите от акциз на тютюневи изделия, потвърждава изнесените резултати. През последното тримесечие приходите от акциз на цигари постигат изключителен ръст от 17-19%. Във фискално изражение това са 220-230 млн. лева повече приходи от акциз от цигари до момента, като нашата прогноза е те да достигнат 250 млн. лева до края на годината", каза Танов.

Цитираното изследване е възложено от "Бритиш Американ Табако" ЕООД, "Булгартабак Холдинг" АД, "Джапан Табако Интернешънъл България" ЕООД, "Империъл Табако България" ЕООД и "Филип Морис България" ЕООД.

То отчита спад с 4.7% спрямо предходното проучване, от четвъртото тримесечие на 2014 г. (18.1%). Все пак потреблението на незаконни цигари оставало високо в: Свиленград (49%), Габрово (45.9%), Благоевград (31.8%), Пазарджик (31.1%), Монтана (29.8%), Пловдив (29.6%), Сливен (25.9%), Кюстендил (25.5%).

От компаниите заявиха, че през 2016 г. може да има увеличение на потреблението на контрабандни цигари, заради очакваното повишение на цените вследствие на променения акциз от началото на 2016 г., както и влизането в сила на нови изисквания за опаковките на тютюневите изделия от май 2016 г. поради въвеждането на новата Директива за тютюневите изделия на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!