Митниците с демонстрация пред ученици как се залавят наркотици

Димка Атанасова 09 март 2017 в 13:58 7141 12

Над 400 ученици от столичното 51-во училище "Елисавета Багряна" станаха свидетели на демонстрация на Агенция "Митници" с най-добре обученото куче, което мигновено открива наркотични вещества на летището. 

„Най-важните неща, които децата трябва да знаят, са, че всеки един рекламиран наркотик крие огромни рискове за здравето. Ако преди години се продаваха предимно марихуана и хероин, сега се продават повече видове, като 99% от тях са смъртоносни“, обясни Стефан Бакалов, началник на отдел „Борба с наркотрафика“ на летище "София".

Той обяви, че не много често биват залавяни контрабандисти на летището, защото то е най-негостоприемното място за наркотрафиканти. Всеки пътник, пристигащ от рискова държава, или всяка една пратка се проверяват щателно. Отделът разполага с общо 3 обучени кучета.

Целта на демонстрацията бе децата да се убедят колко важна е борбата с наркотиците. 

На презентация бяха представени някои наркотични вещества, сред които марихуана, амфетамини, хероин, халюциногенни вещества, екстази. Децата подробно бяха запознати с опасността от употребата им. Бакалов подчерта, че много от децата, употребявали силен синтетичен наркотик, остават парализирани за цял живот.

Европейската статистика сочи, че има увеличение на тенденцията от употреба на наркотични вещества от деца. В България предимно тийнейджърите употребяват амфетамини и марихуана.

Директорът на училището Асен Александров представи колаж, направен от децата, на който са изобразени лица на хора преди и след употреба на наркотици. Той обясни, че целта на училището е посланията им да бъдат по-въздействащи и по-запомнящи се от тези на наркодилърите. Александров сподели, че чрез всекидневни разговори се опитват да спрат разпространението на наркотици на територията на училището.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

12

SC

09.03 2017 в 18:29

Чудесно. Бъдещите „мулета“ вече ще знаят от какво трябва да се пазят, докато пренасят стоката.

29585

11

Izalina

09.03 2017 в 17:37

Аха, от редакцията на заглавието и текста разбираме, че дори не е ГДБОП, ами митниците. Как това кореспондира с учениците?! Ние гледаме да не влизат в страната, а вие гледайте като въпреки това дойдат до училищния двор да не употребявате .... не, не е това правилната посока на ограмотяване. Съжалявам.

29585

10

Izalina

09.03 2017 в 17:32

Така е. Във възприятието на "възпитание" е днешния проблем.
Масово родители не възпитават(или го правят погрешно), а прехвърлят топката към училището, то я връща, всички се оправдават с липса на време и на финала имаме разграден двор, защото децата се чувстват както доволно свободни да вземат решения, така и доволно защитени от "заетите" си родители.
първи пример : "ох, маме, айде сядай отпред, че много студено" (мама на първолак, дето ѝ студено да губи време да вдига седалката на двувратия мерцедес)
втори пример : родител и учител се съгласяват на род.среща, че не бива да се чете "Под игото" в шести клас (две глави всичко на всичко са заложени) щото много архаизми и турцизми имало и не го разбирали ("с турски речник ли трябва да го четат или да имат баба под ръка?")
И до трийсеитрети пример мога да стигна - много малко са хората, на които още им пука как ще бъдат възпитани и предпазени децата им, но пък останалите са чудесен пример за подражание, шото са готини и имотни.

29585

8

Izalina

09.03 2017 в 17:05

С отсъствие на чувство за мярка, адекватна преценка и уклончиво (да го наречем) възпитание по нашите ширини, както и с висока социална отговорност, респект към закона и дисциплина по техните.

29585

6

Izalina

09.03 2017 в 16:18

Професоре, мога да обясня скептицизма си.
От пряк и ежедневен контакт с точно такива подрастващи, съм напълно уверена, че хлапетата проявяват интерес към такива мероприятия само докато са задължени да слушат.
Непосредствено след като им дадеш "свободно", пак правят точно каквото си знаят и/или им е актуално и интересно в т.ч. и да са особено вървежни, имитирайки гангстерско или поне модерно улично поведение.
Като прибавим към това и че авторитета на българския полицай дълбае дъното, не без участието и на неприкритото родителско отношение към него, то не вярвам тези младежи да са били неимоверно впечатлени от мурафетите на едно куче.

Аз подкрепям всякакви инициативи за работа в училищата, но спорадични опити с подобни демонстрации не ми изглеждат работещи, особено когато семейната среда не помага в тази посока. Темата е безкрайна и имам и работя по много идеи в тази посока, но е адски трудно!
Цинизъм чак не намирам в коментарите. Сполай Ви за вниманието!