Миньорите от рудник "Оброчище" получиха забавените си заплати

OFFNews 15 март 2017 в 17:52 2673 0

Миньорите от рудник "Оброчище" в Добричко, които отказаха няколко дни да влязат под земята заради забавени възнаграждения, получиха заплатите си, съобщиха от Инспекцията по труда.

ГИТ започна проверка в рудника след публикации в медиите за протеста на миньорите.

След предприетите принудителни административни мерки работодателят започна изплащането на възнагражденията. За направените плащания бяха предоставени доказателства, а именно извлечения за банкови преводи. Очаква се и отпечатването на ваучерите за храна, за което вече е платено на оторизирана фирма, обявиха от ГИТ. 

Изплатени са над 16 млн. лева забавени заплати за 2016 г. От ГИТ допълват, че след тяхна намеса от 2009 г. досега са изплатени близо 300 млн. лева забавени заплати. 

От ГИТ подчертават, че най-често случаите на неизплатени заплати са свързани с предприятия, които са прекратили дейността си, или става дума за уволнени служители, като в тези случаи възможностите за въздействие на Инспекцията са ограничени. 

Оттам допълват, че има и случаи, в които са предприети всички необходими мерки, но не е постигнат желаният резултат. Като пример ГИТ посочва сметопочистваща фирма във Видин, която е проверявана 17 пъти от 2011 г. до 2015 г. основно заради забавени заплати. След намесата на Инспекцията възнагражденията са изплащани до месец май 2014 г. включително, след което започва трайното им неизплащане до закриването на дейността на фирмата във Видин през месец март 2015 г. За цитирания период на работодателя са издадени 26 наказателни постановления, потвърдени от съда, сумата по които е 96 500 лв. Към момента няма плащания по санкциите.

ГИТ напомня, че, за да бъдат защитени по-ефективно правата на работещите, контролните органи на Агенцията трябва да бъдат информирани своевременно, докато все още лицата са в трудови правоотношения с работодателя. И пред Инспекцията, и пред съда, те могат да претендират за дължими възнаграждения само за сумите, договорени писмено в трудовия договор. Кодексът на труда позволява също на работещите да прекратят трудовото си правоотношение заради забавени възнаграждения, без да загубят право на обезщетение за безработица. При процедура по несъстоятелност има и ред, който позволява в определени случаи те да се възползват от фонда за гарантирани вземания на работниците и служителите, който се администрира от НОИ.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови