Между 15 и минус 20 градуса ни чакат през януари

OFFNews 30 декември 2015 в 14:45 8058 0

От 15 до минус 20 градуса ни чакат през януари, съобщи синоптикът Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, цитиран от "Фокус".

Средната месечна температура през януари ще бъде около и под нормата, която в Северна България и по високите полета е между минус 3 и 0 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на река Струма - от 0 до 3 градуса, а в планинските райони - между минус 8 и минус 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която е между 30 и 60 литра на квадратен метър, а в планините и най-южните райони - между 60 и 110 литра на квадратен метър.

Годината ще започне с мразовито и предимно слънчево време. Около 3 януари температурите ще се повишат, ще се заоблачи и ще завали сняг, който в Южна България временно ще премине в дъжд. Ще се създадат условия за поледици.

Между 3 и 8 януари, под влияние на средиземноморски циклони, се очакват значителни валежи. В по-голямата част от страната ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. В края на първото десетдневие валежите временно ще спрат.

През второто десетдневие на месеца температурите ще бъдат по-ниски от обичайните. Периодът ще започне без валежи, но около 12 януари и най-вече в края на десетдневието се очакват валежи, предимно от сняг. 

През третото десетдневие на януари динамиката на атмосферните процеси ще остане повишена. В началото на десетдневието, около 25 януари и в края на месеца отново ще има валежи. Повишение на температурите се очакват в края на месеца.

В началото на януари слънцето в София изгрява в 7 часа и 57 минути и залязва в 17 часа и 3 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 6 минути.

В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 43 минути, и залязва в 17 часа и 38 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 55 минути.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови