Медиците ни от Либия ще искат обезщетения след разкритията

OFFNews 05 ноември 2016 в 21:28 27633 3

Снимка БНР

Петте медицински сестри от България, които прекараха близо 10 години в либийските затвори, ще съдят Либия за обезщетения след последните разкрития, показващи, че режимът на Кадафи е заразил нарочно със СПИН децата в Бенгази, предаде "Дарик".

"Вината на либийските официални представители е доказана. Либийската държава има активи в чужбина и ние може да бъдем обезщетени“, твърди Кристина Вълчева.

Разкритията бяха направени от френския разследващ сайт "Mediapart". Той публикува записки от тефтер на Шукри Ганем, който бе премиер на страната от 2003 до 2006 г. Причината за действията на тайните служби на либийския диктатор е била, че Бенгази е бил основен опозиционен град на режима му.

Според записките на Ганим през 2007 г. той се срещнал с Мохамед ел Кадар, член на анкетната комисия на Либия, занимаваща се с разследването на освобождаването на медиците ни. Кадар разказал, че по време на разпит шефът на военното разузнаване Абдула Сенуси признал, че заедно с ръководителя на тайните служби Муса Куса са се сдобили с общо 31 епруветки със заразен вирус, четири от които за самия Сенуси, а останалите 27 за Куса.

Кадар разказвал, че двамата ръководители са инжектирали общо 232 деца с вируса, като те не са били от Бенгази, а са докарани от болница от близкия до Триполи град Танджури.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

3

Лопе де Вега

06.11 2016 в 08:53

Да се посъветват предварително с много добри адвокати, за да не предизвикат насрещни искове за останалите престъпления, които им бяха инкриминирани. И този път не на държавни разноски. Помните, че обвиненията за заразяването на децата получиха, когато вече бяха арестувани. Не знам каква е истината, но първоначалната информация беше, че са обвинени за проституция, незаконно производство и продажба на алкохол и валутни престъпления.

Поздрав!

29585

1

Izalina

06.11 2016 в 00:01

Стига наистина да е доказано, съдете ги до дупка!
Иначе влизате в нов филм.