Мъж пребива и влачи на въже животните си пред деца, властите мълчат

Насилникът заплашва, че ще подпали майка и дъщеря ѝ

ОFFNews 10 май 2016 в 19:30 9861 2

За пореден фрапиращ случай на системно пребивани животни алармираха от природозащитната организация "На Ти с Природата".

Действието се развива на 06.02.2016 г. в село Долно Камарци, където стопанин с инициали И.С. пребива почти до смърт една от бременните си кози. 

Очевидец сигнализира на органите на реда, които изземат животното и го предават на приют на "Анимал рескю", където то ражда преждевременно заради побоя, но за щастие то и двете ярета оцеляват.

Мъжът обаче не за първи път пребива почти до смърт животните си и изобщо не се грижи за тях, с което им причинява огромни мъки - някои от козите са болни, с видими рани по краката и телата, недоиздоени, пълни с външни и вътрешни паразити и т.н.

Заради това сдружение „На Ти с Природата“ подава сигнал до Районна прокуратура – Елин Пелин с искане животинките да бъдат отнети от стопанина им, като грижата за тях ще бъде поета от организацията.

Властите обаче изобщо не отговарят на НПО-то, като след 3 месеца и продължителни опити на сдружението най-накрая им се пращат сканирани копия на писмо от ОДБХ до свидетеля, заедно с приложените към него копия на:

- Предписание от ОДБХ за лицето Иван С., с което същия се задължава в срок до 15.04. да поръча идентификационни марки за животните и да сключи договор с ветеринарен лекар;

- Акт за административно нарушение, съставен заради лошите условия на отглеждане. В акта се казва, че животните са „системно малтретирани“ и се заключава, че нарушението е извършено за първи път.

Резултатът от бездействието на държавните органи не закъснява - сутринта на 8.05. И. С. отново пребива една от козите си пред очите на 2-годишно дете. Детето, въпреки, че е изпаднало в шок, успява да извика майка си, която след като казва на извършителя да остави животното на мира, получава заплаха: „ще ви запаля“. Свидетелката вика полиция – служители на РУП – Елин Пелин, които след разговор с насилника си тръгват, като му казват, че това му е второ нарушение и може да получи „глоба“.

Оставят козата да лежи в безпомощно състояние. Животното прави няколко опита да се вдигне на крака, но не успява. Насилникът го допребива с ритници, хваща го за ухото и го завлича в двора си. След това кани майката на детето да отиде при него, за да види как ще го разпори. Не е известно какво се случва с това животно към момента и дали изобщо е живо.

Същия ден, И. С. пребива от бой малко яре, страдащо от тежка степен на недохранване. Побоят над малкото козле е извършен пред очите на дъщерята на жената, която на 06.02 успя да спаси бременната коза. След като разбира за побоя над ярето, тя се обажда в полицията, откъдето ѝ казват, че полицаите вече са „идвали“. На пребитото яре не оказана никаква помощ от органите на реда, те дори не проверяват неговия случай.

Отново на същия ден – 08.05., И. С. е влачил с въже друго или същото яре из селото, като въжето е било вързано за два от краката на животното.

"Получихме и друга информация – че след като стадото е било пуснато на паша на 08.05., то към 09.05. не се е прибрало от паша и към момента от двора на извършителя се чуват плачещи ярета, които очевидно няма кой да нахрани", пишат от "На Ти с Природата".

ОДБХ, МВР и прокуратурата в крайна сметка абдикират от задълженията си или не могат да направят нищо, или не искат.

От сдружението обаче се чудят докъде ще стигне насилникът и дали няма да посегне на хора и на деца, след като агресията му очевидно градира - първия път е било срещу едно животно, втория срещу две, има и заплахи срещу хора, има и извършено насилие пред деца.

"За какво ни е контролен орган по Закона за защита на животните, който не се справя с функциите си? Не е ли крайно време да се създаде работещ такъв, от хора, обичащи животните", питат от сдружението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13859

2

Daering

11.05 2016 в 07:34

Баси, нямах желание и сила да дочета текста до края, за да разбера още какво и как точно го е пребит тоя изрод.

12415

1

Ани

10.05 2016 в 20:14

Изрода вилнее и няма институции да го спрат?! Явно е с психични отклонениа,освен че е прост, зъл и тъп дебил, но полицааите, които "вече са идвали" са за уволнение!Тоя е за усмирителна риза и подходяща инжекция!