Манолова: Каприоти се подигра на институциите ни

OFFNews 21 март 2017 в 20:03 5724 3

„Първите законодателни промени, които подготвям и ще внеса в Народното събрание ще бъдат срещу некоректни работодатели, които не се разплащат със своите служители.“ Това обяви омбудсманът Мая Манолова в Дупница, където за пореден път се среща с протестиращите работници от фирма „Абонданца“.

Въпреки  сключеното споразумение за разсрочено изплащане на трудовите им възнаграждения на четири транша с представляващия фирмата италианец Луиджи Каприоти и до момента те не са получили нито стотинка. 

„Каприоти се подигра и с бившите си работнички, и с институцията на омбудсмана, а според мен се подигра изобщо с българските граждани, с българското общество и с институциите. Този лош пример, който той дава, няма никакви гаранция, че няма да бъде подет от други работодатели. След като един може да си позволи да не плаща, да не го интересува нищо, защо да не го направят и останалите. Нужно е едно такова лице върху, което държавата да покаже, че съществува, за да си защитава гражданите“, категорична бе Манолова.

Тя подчерта, че е готова да сезира и Конституционния съд срещу текстове, които защитават работодателите и ощетяват работниците. 

„Това е  нагла експлоатация на труда на български граждани, нарушение не просто на българското законодателство, а на конституционни норми, които казват, че правото на труд трябва да бъде възнаградено съобразно свършената и положена работа. Има много работодатели, които се отнасят нагло и безотговорно към своите работници, като не си плащат дължимите възнаграждения, прехвърлят се фирми, обикновено на клошари или на хора без всякакви доходи“, аргументира позицията си Манолова.

Законодателните предложения, които омбудсманът подготвя са свързани с въвеждането на ясни забрани, да не се прехвърлят фирми, ако работодателят не е изплатил  задълженията си към работниците си.

Манолова съобщи, че още през следващата седмица ще организира  обществена дискусия, на която ще покани всички институции, които имат ангажимент към спазването на трудовото законодателство, както и работници с нарушени права.
Освен това омбудсманът ще предложи промени за удължаване на срока за обезщетения от Фонда за гарантиране на вземания на работници от фалиращи предприятия до 1 година, защото, по думите й, към момента той работи фиктивно. 

„Изцяло съм на страната на хората и ще направя абсолютно всичко да им се платят средствата до последната стотинка или тези, които са ги измамили да си получат наказанието, съобразно цялата тежест на българското законодателство“, категорична бе Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

3

SC

22.03 2017 в 04:37

Хубаво, тоя италиано макарони ще го ступаме, щом не плаща. А с другарчето Ковачки какво правим?

16009

1

Nik68

21.03 2017 в 21:34

Много хубаво. За частните арбитражи браво. Но да вземе да преразгледа законите за банките, които тя и Нинова прокараха и с тях разказаха играта на гражданите. Там е в дълг към хората.