МЗ ще осигури ваксини за бебетата чрез пряко договаряне

Мира Даскалова 09 октомври 2014 в 16:48 3861 0

Мирослав Ненов
Снимка: д-р Мирослав Ненов

Проблемът с липсващата 6 валентна ваксина за бебетата ще бъде решен чрез пряко договаряне с търговците.

Това обяви здравният министър д-р Мирослав Ненков по повод поредния скандал с липсващи ваксини за най-малките, които са в задължителния календар.

Той обяви, че е прекратена стандартната процедура по ЗОП за шествалентна ваксина за бебета и ще рискува да бъде осъден, но ще достави нужните количества до края на годината чрез пряко договаряне.

Ненков обясни, че доставчика, който е спечелил конкурса, не може да достави ваксина от типа "предварително пълна спринцовка и готова за употреба", а само от вида, която е във флакон.

"В такъв вид 6 валентната ваксина не е регистрирана в позитивния лекарствен списък и не може да бъде закупена с държавни средства”, обясни Ненков. 

Той допълни, че министерството е сключило договор със същия доставчик за 5 валентната ваксина и тя ще бъде доставена до края на декември месец.

Ненков каза още, че доставчикът обжалва решението на Министерство на здравеопазването за прекратяване на процедурата за шествалентна ваксина пред Комисията за защита на конкуренцията. Той разясни, че ще отнеме определено време на КЗК да огледа тази жалба, но МЗ не може да стои и да чака.

„След излизане на решение на КЗК, а то ще е в полза на МЗ, може да последва обжалване в съда и МЗ да не може да направи положителна стъпка”, заяви Ненков.

Министър Ненков посочи, че с подкрепата на неговия екип, са взели решение, стъпвайки върху член. 90 т.4 в Закона на обществени поръчки, който позволява при екстремна ситуация да се пристъпи към "пряко договаряне", независимо от обжалването на този търговец.

„Преди да взема това решение беше изяснено от нашите юристи, че ако някой заведе дело, ще бъде персонално срещу мен и може да бъда глобен в размер на 15 000 лева. Прецених, че мога да изтегля потребителски кредит и да платя тази глоба, но не мога да си позволя нито аз, нито моя екип, да седим и да чакаме някой да поставя на колене МЗ като институция или мен лично”, посочи министър Мирослав Ненков.

Служебният министър заяви, че чрез пряко договаряне ще бъдат осигурени около 40 000 ваксини. Той поясни, че ваксините ще бъдат събирани от цяла Европа, от квотите на други страни.

„Това количество ще бъде достатъчно до края на 2014 г. за нашите бебета”, увери д-р Ненков.

Лидия Нейчева, зам.-министър на здравеопазването, допълни, че тъй като тези ваксини ще са в опаковки, с надписи на чужд език, при което МЗ не може да ги разпространява ще се потърси съгласието на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

"При такъв казус, за да няма нарушение на закона ще се поиска разрешение от (ИАЛ) да се използва чуждоезична опаковка, когато тя не достига директно до пациента.", поясни д-р Нейчева. 

По думите й цената на ваксината, която ще се договаря пряко не може да надвишава цената заложена в Позитивния лекарствен списък. "Цената ще се договаря от там надолу", беше категорична д-р Нейчева.

От МЗ са стартирали процедура за нова промяна на имунизационния календар, който да представлява списък от заболявания срещу, които страната ни имунизира децата.

"Това е практика в няколко държави в ЕС. Създаването на наредбата обаче се бави вътре в МЗ. Надявам се до другата седмица, този календар да е факт. Това е важно защото ще даде свобода на следващото ръководство на министерството и на бизнеса да бъдат подбрани ваксини за нашите деца, такива каквито са налични", заяви министърът

Производството на шествалентните ваксини отнема 2 години. Тъй като България сключва кратки договори, заради непрестанното прехвърляне на тази отговорност към Здравната каса, след това към здравното министерство и обратно.

"Ние не можем да изградим дългосрочна система за ваксиниране на децата. Другите страни сключват 2-3 годишни договори с производителите на ваксини. Съответно производителите ги включват в своите производствени планове", допълни Мирослав Ненков.

По думите му затова производителите се затрудняват да доставят на страната ни допълнителни дози, защото не сме включени в техните производствени планове. 

Министър Ненков разясни, че от Министерство на здравеопазването са започнали подготовка на обществена поръчка, която да е с по-дълъг период от една година, която да се стартира от следващото ръководство, за период до 2-3 години за доставка на ваксини.

„Имаме светлина в тунела, надяваме се да не се случи някакво обжалване, някаква друга хватка да се приложи, за да не бъдем забавени повече”, каза още министър Ненков.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови