МВР съветва абитуриентите да избягват "смели" прояви на бала си

OFFNews 13 май 2016 в 11:55 3673 1

МВР съветва абитуриентите да избягват

МВР излезе с традиционните си препоръки към абитуриентите по повод организацията на баловете им и поведението на пътя. Сред тях са традиционните предупреждения зрелостниците да не изразяват радостта си като се показват през прозорците на автомобилите, да не хвърлят бутилки и да не нарушават правилата за движение по пътищата. 

"Пътна полиция" има готовност да ескортира колони от автомобили, с които се придвижват абитуриентите и техните придружители. Ще има и постоянен видеоконтрол за неправилно превозване на пътници, минаване на червено, отнемане на предимство на превозни средства и пешеходци, неправилни рискови маневри.

Полицейската статистика показва, че най-тежките пътни инциденти с абитуриенти стават в ранните часове след празничната вечер като причините често са шофиране след употреба на алкохол, от неправоспособни шофьори и заради превишена скорост.

Бъдете отговорни и не забравяйте, че доброто настроение не трябва да се помрачава с необмислени постъпки и трагични инциденти, призовават от полицията, като припомнят, че "правилата за движение по пътищата важат и по време на празниците".

"Еуфорията и многото празнуващи около вас не са скрили съществуващите опасности на пътя и не са оправдание да седнете зад волана, ако не сте правоспособен водач или ако сте употребили алкохол. Учестеното използването на светлини и звуков сигнал от автомобила ви може да се възприеме като знак за възникнала опасност и да доведе до неадекватни реакции у останалите участници в движението; понякога силният шум може да дезориентира малки деца или възрастни хора и внезапно да ги провокира към непредвидими реакции и поведение на пътя", се казва в съветите на МВР.

"Знайте, че емоциите и еуфорията са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост, до безкритичност и опасна агресивност. Изпитият алкохол подвежда към взимане на “смели” решения, като често се подценява рискът от стоенето прав в автомобила, показването през люковете, седенето на вратите, размахването или изхвърлянето на пътното платно на бутилки и други празнични атрибути", се казва още в препоръките.

Според МВР абитуриентите трябва да използват факта, че са център на внимание, като помолят приятелите и съучениците си да не рискуват и да не провалят празника им. 

МВР има съвети и към родителите, които да оставят децата си да се забавляват, но и да поддържат постоянна връзка с тях по време и след празничната вечер. 

"Имайте готовност, ако се наложи, да отидете на мястото на празника и да помогнете на абитуриентите. Непременно предупредете водача на автомобила с абитуриента за засиления полицейски контрол и за заснемането с видеокамери на опасните нарушения, за които по-късно ще бъдат наложени санкции", съветват още от МВР родителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови