МВР променя отнемането на контролни точки при неправилно паркиране

ОFFNews 05 април 2017 в 21:00 5858 1

Шофьорите, които паркират или спират на пешеходна пътека, няма да бъдат санкционирани с отнемане на контролни точки. Тези наказания са отпаднали от наредбата на МВР, която беше обнародвана в Държавен вестник, предава телевизия "Нова".

Точки няма да се отнемат и за паркиране на втори ред до вече паркирани автомобили. Новите правила предвиждат единствено глоба от 50 лева.

Още една промяна предвижда младите водачи да нямат пълния набор от 39 контролни точки. Те ще имат само 26, а останалите 13 ще получат след 2 години стаж зад волана.

Отпада и текстът, според който се отнемат 5 контролни точки на шофьори, които управляват спряно от движение превозно средство.

Въведени са обаче две нови наказания - ако водач управлява превозно средство с неправилно поставени регистрационни табели, ще му се отнемат 8 точки. Ако пък няма изобщо такива или не е регистрирал колата си по правилната процедура, ще му се отнемат 10 контролни точки.

Запазват се наказанията за преминаване на червено и за недаване предимство на пешеходна пътека. И за двете нарушения ще се отнемат отново по 8 точки. При повторно такова нарушение на водачите ще им се отнемат 12 точки.

Непроменени остават наказанията за водачи, които шофират с концентрация на алкохол в кръвта от 0,5 до 1,2 промила – общо 10 точки. При повторно нарушение – 15 точки, а при отказ от проба – 12 точки.

Всички текстове вече са в сила, с изключение на промяната за контролните точки на новите водачи, която влиза в сила от 1 юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8769

1

flatko

06.04 2017 в 01:16

За паркиране на пешеходна пътека - само глоба от 50 лева. Подозирам, че това ще е първото служебно правителство, на което ще се иска ОСТАВКА.