МОН затваря вратата към чуждите университети за децата

Александра Маркарян 10 ноември 2015 в 09:44 86941 50

Ваня Кастрева

Снимка БГНЕС, архив

Ваня Кастрева, зам.-министър на образованието, отговорен за новите учебни планове и програми на МОН

Новите учебни планове на Министерството на образованието и науката ще ограничат силно възможностите на завършилите училище по тях младите хора да учат в чужбина.

Причината: новите планове намаляват драстично броя на задължителните часове по ключови предмети, сред които дори първия чужд език в езиковите гимназии. Така има риск българските ученици да не могат да покрият изискванията на чуждите университети за минималния задължителен хорариум и по формален признак да бъдат лишени от възможността да кандидатстват извън България.

До момента МОН не аргументира предложените промени, въпреки че те са драстични - например хорариумът за изучаването на първия чужд език в езиковите гимназии се свива наполовина - от 4 на 2 часа седмично. Толкова са сега и толкова ще останат часовете по втория чужд език. Обществена тайна е, че с два часа седмично този втори език не се научава в училище.

Проектът за нов учебен план за езиковите гимназии

Сегашният учебен план

Без аргументи остава и планираното премахване на обучение по основни предмети като история, биология, химия, физика във втория гимназиален етап (XI и XII клас), сериозното намаляване на часовете по информатика, силното ограничаване на часовете по философия, орязването на часовете за изкуствата.

Неясно е как учениците ще се подготвят за изпитите университетите, дори и в българските, в последните две години от гимназията при положение, че тогава няма да имат други предмети освен български език, чужди езици, математика, гражданско образование и физическо възпитание и спорт. Новите планове дават часове за обучение по избираеми предмети, но учениците ще могат да избират само от предметите в задължителната им програма за годината (т.е. само български, математика, език, гражданско образование или спорт). Например ако искат да учат биология и химия, за да се подготвят за изпитите за медицина, няма да могат да посочат тези предмети като задължително-избираеми. Има и факултативни часове, в които могат да се учат и предмети извън предвидените в задължителната програма. Но тези факултативни часове няма как да са достатъчни, нито могат да допълнят хорариума на кандидатстващите в чужбина. 

Директори и учители обсъждат, че промените неминуемо ще свалят още нивото на българското училище. Те си обясняват ограничаването на възможностите за кандидатстване в чужбина чрез орязването на хорариума с прокарани лобистки интереси от средите на българските университети, които са в криза за студенти от години, защото младите хора търсят по-високо качество и заминават за чужбина.

Днес, повече от две седмици, след като МОН качи новите учебни планове на сайта си без мотиви, които да обясняват озадачаващото им съдържание, министерството ще даде първата си пресконференция по темата. Тя започва в 11 ч., в сградата на МОН на "Дондуков" 2А.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!