МОН не успя да обясни смисъла от учителски събор в "Арена Армеец"

Александра Маркарян 31 май 2016 в 15:45 7863 7

Диян Стаматов

Снимка БГНЕС, архив

Диян Стаматов

Ръководството на Министерството на образованието и науката, в лицето на заместник-министъра с ресор "Средно образование" Диян Стаматов, не успя да даде задоволително обяснение какъв е смисълът от събирането на 14 000 учители в зала "Арена Армеец" в София, планирано за 19 юни.

Официално поводът е приемането на Закона за предучилищното и училищното образование - съборът трябва да отбележи началото на образователната реформа. В интерес на истината, законът беше обнародван не преди седмица-две-месец, а преди близо 8 месеца.

На въпрос от OFFNews на пресконференция днес какво е общото между събирането на хиляди учители в "Арена Армеец" и провеждането на реформа и не е ли необичайно приемането на закон да се ознаменува по подобен начин зам.-министър Стаматов отговори, че било важно да се покаже на хората колко е важно образованието. От думите му не стана ясно как съборът би допринесъл за изясняване важността на образованието сред обществото, нито как това би помогнало за провеждането на заложените в закона реформи.

"Това е сигнал за сериозността на образователната система. В ход сме да реализираме изключително важна реформа", каза зам.-министърът.

Съборът е изключително положително събитие, каза Стаматов и три пъти подчерта, че инициативата за него не е била негова, а на вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева. Затова щял остави тя да информира обществеността за детайлите.

Стаматов увери медиите, че появилата се чрез различни медии информация, че съборът ще струва 2 млн. лева е погрешна - МОН нямало да похарчат повече от 100 000 лева. Няма да се плаща за командировъчни и нощувки, каза още Стаматов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13277

7

66

31.05 2016 в 22:37

управлението с три думи

" ченге, доносник, физкултурник "

и така от 1944 до сега

14469

6

случайно прочетох

31.05 2016 в 18:05

Куневица пак е надушила кинти.
Събор на учители-14 000???
В НС 240 души не могат да вземат общо решение, а 14 000 как?

И арена армеец явно има нужда от кинти...

Предлагам депутатите да си съберат там родите и да си платят наема.Интересен събор ще е-ченге, доносник, физкултурник и пак и пак!

20699

5

Новак

31.05 2016 в 16:56

wayOff - за каква мотивация говориш? Да те юрнат да биеш един ден път, да си го платиш (така казва зам.мин), да те скупчат в една зала с 14,000 човека. Каква дискусия може да се организира при този брой участници, какви контакти могат да установят - все сме били в Арена Армеец, знаем какво е при пълна зала? И каква дискусия за закон приет преди 8 месеца?
И много държим, че това е идея на министъра , сакън каката да не се обиди, че някой си присвоява нейните "геройства".
Явно наистина има някакъв останал паричен ресурс и трябва да се лапне, че не се знае - едни предсрочни избори и свърши софрата.

13709

4

Маргарит

31.05 2016 в 16:37

Този не беше ли онзи Калин (б.а. мъжка калинка), която вече обсъждахме?

Просто има едни пари за усвояване.

А колкото до мотивацията - да, трябва да я има, но не на събор с кебапчета и хиляди хора, където не можеш да разбереш оценяват ли те като учител или като бройка за харчене...