Лиляна Павлова: Китай има интерес да строи магистрали в България

OFFNews 25 ноември 2015 в 16:14 3753 7

Снимка Архив

Китайски инвеститори проявяват сериозен интерес към изграждането на автомагистрала „Черно море“, строителството на тунела под връх Шипка, както и строителството на магистрала Русе-Свиленград, но по нов маршрут, включващ и самия тунел, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред журналисти в Китай.

Павлова е част от състава на българската делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов, за участие в Четвъртата среща на правителствените ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа. Събитието се провежда в периода 22 - 27 ноември 2015 г. в градовете Шанхай, Суджоу и Пекин в Китайската народна република.

По време на форума министър Павлова представи пред потенциални инвеститори проектите за довършване на изграждането на автомагистралния пръстен на България, който обхваща стратегически важна пътна инфраструктура - като завършването на автомагистралите „Хемус“, „Черно море“, София –Калотина, София – Видин и Русе- Велико Търново като част от цялостното направление Русе- Свиленград.

Регионалният министър представи модела на тол-система, която се предвижда да бъде внедрена у нас в две категории: за ползване на конкретен пътен участък и такава, която включва цената за откупуване на строителството на участъка, при наличие на частен инвеститор.

Конкретната реализация на проектите зависи от инициативата на компаниите, които ще дойдат в България, защото с формирането на партньорства с български компании процедурите отнемат около 2 години, допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови