Кунева: 500 години сме били не под друго, а под робство

ОFFNews 05 февруари 2016 в 21:35 26199 27

Новият министър на образованието на България Меглена Кунева заяви пред "Панорама" на БНТ, че България е била 500 години под турско робство и че на 3 март се празнува Освобождението ни от турско робство.

Коментарът ѝ дойде във връзка със спора сред историци и граждани относно робство, съжителство или иго е било османското присъствие на Балканите и конкретно в България в периода от 500 години преди 1878 г. Според нея трябва да се коментира и какво се е случвало през този период с нацията ни, душите ни, търпението ни, опитите ни да се освободим и т.н.

Тя посочи, че свободата се изразява и в това да изкажеш мнението си без проблем.

Темата бе повдигната заради проекта на нова програма по история за VI клас на МОН, в която периодът не бе определен като османско робство или османско владичество. В нея се говореше за "съжителство" и "османска власт". Едно единствено изречение насочваше вниманието към това, че въпросното съжителство между българи и турци не е било доброволно - в него се споменаваха съпротивителните движения срещу османската власт. 

Програмата предизвика полемика, в резултат на която премиерът Борисов поиска оставката на предшественика на Кунева проф. Тодор Танев.

Кунева направи връзка и с другия си ресор, като подчерта, че в днешно време робството все още се среща, тъй като трафикът на хора е нещо ужасяващо и реално.

Реформаторката освен това разясни, че думата "съжителство" е била само предложение, публикувано на сайта на МОН, което е щяло да бъде обсъдено, преди да бъде въведено в училище, ако изобщо се е стигнело дотам. 

Според нея традициите в образованието ни и реформите не си противоречат, ами трябва да се развиват заедно. Децата трябва освен да учат традиционна българска литература, и да владеят повече езици и компютърни дисциплини.

Кунева коментира и статията на немското издание "Шпигел", в която се посочва, че Делян Пеевски е айсберг на корупцията в България. Министърката отговори, че всеки един човек, независимо дали е богат, беден или влиятелен, трябва да бъде подлаган на проверки, които да докажат неговата вина или невинност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!