Конференция за измененията на климата на 3 декември в София

ОFFNews 30 ноември 2015 в 15:21 3256 1

Паралелно с 21-вата среща на върха на ООН в Париж за световните климатични промени (30 ноември – 11 декември) у нас ще се проведе еднодневно събитие с фокус върху българския контекст на проблематиката.

На 3 декември от 10:00 часа стартира конференцията „Измененията на климата - предизвикателствата пред българската природа и туризъм“. Тя ще бъде част от програмата на 11-тото издание на фестивала „Дни на предизвикателствата“, посветен на спортовете сред природата и нейното опазване, провеждащ се между 1 и 3 декември в зала 3 на НДК.

Конференцията има за цел да представи важността на темата за изменението на климата и позицията на България на световния форум в Париж пред българската общественост и медии. В обсега на дискусията в НДК ще бъдат три основни направления: туризъм, спорт и защитени територии.

В конференцията ще участват Ивелина Василева – министър на околната среда и водите, Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан – посланик на Франция в България, Георги Костов – заместник-министър, министерство на земеделието и храните , Ирена Георгиева – заместник-министър, министерство на туризма, Боян Петров – Алпинист, биолог от Национален природонаучен музей, Георги Стефанов – WWF България, координатор политики и климатични промени и Любомир Попйорданов – председател УС на Българска асоциация по алтернативен туризъм.

Презентации и примери от България ще изложат експерти - представители на Министерство на околната среда и водите, националните и природните паркове, Планинска спасителна служба, Българска асоциация по алтернативен туризъм, водещи журналисти. Пълна програма на конференцията може да се види тук.

В рамките на дневната програма на „Дни на предизвикателствата“ ще бъдат разгледани различни проекти на най-активните родни неправителствени организации, свързани с околната среда, отговорния начин на живот и устойчива природна и градска среда. Ще се проведе и обучение за разделяне на отпадъците и градско компостиране.

Във вечерната програма от 18:00 часа натам ще бъдат представени прожекции и презентации на водещи лица от българската и международната авансцена в областта на алпинизма, приключенията, пътешествията. Специални гости тази година са бегачът от Франция Жулиен Шорие и британската легенда на катеренето Бен Муун, а от българска страна – бегачът рекордьор Кирил Николов-Дизела и Боян Петров – Съни, който през последните години е автор на рекордни постижения за българския алпинизъм в най-високите планини на света.

Детайлната програма на събитието по дни и часове може да бъде разгледана на официалния сайт на „Дни на предизвикателствата“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови