Кауза: Шофьори, пазете колоездача!

Цветан Иванов започна обиколка на България по границите й, за да събере подкрепа за промяна в Закона за движение по пътищата

OFFNews 14 юли 2016 в 09:07 5013 8

Снимка Александър Масларски

Преди тръгването от езерото Ариана

Стартира гражданска петиция за подобряване на безопасността на движещите се по пътищата велосипедисти чрез въвеждане на минимално странично разстояние при изпреварване на двуколесните.

В подкрепа на инициативата Цветан Иванов тръгна на обиколка на страната със своя велосипед. Иванов започна дългото над 2000 км пътешествие от езерото "Ариана" в София в сряда сутринта и приканва всички желаещи да се присъединят към него, дори само за част от маршрута. Той ще се насочи на север, където ще се движи успоредно на река Дунав, следва минаване по Черноморието и връщане към София по южната граница. Планираното дневно разстояние е от порядъка на 100-120 км. Повече информация за начинанието на Цветан Иванов можете да намерите на Фейсбук страницата му.

Една от идеите зад обиколката е да се подкрепи подписката на Сдружени информирани потребители - СИПО, която посочва като искане изменение на Закона за движение по пътищата, което да наложи минимална дистанция 1,5 метра при изпреварване на велосипедист по път извън населено място път и 1 метър във всички останали случаи.

Черната статистика на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата за 2015 г. е следната: 29 загинали велосипедисти и 410 ранени. В близо 6% от катастрофите е блъснат велосипедист, казват инициаторите. 

Инцидентите могат да бъдат причинени не само от удар, но и от опасно близко преминаване до велосипедист, което може да го стресне и накара да падне. Дори самата въздушна струя от преминаваща кола понякога е достатъчна, за да наруши баланса на каращия.



Цветан Иванов

Основна цел на Закона за движение по пътищата (ЗдвП), чл.1 ал.2 „е да се опазват животът и здравето на участниците в движението по пътищата, да се улеснява тяхното придвижване, да се опазват имуществото на юридическите и физическите лица, както и околната среда, от замърсяването от моторните превозни средства.“ Следователно, законодателят би следвало да насърчава придвижването с велосипед, защото то по никакъв начин не замърсява природата, обясняват от сдружението.

Инициаторите на петицията предлагат и примерен вариант как би могъл да се промени чл. 42 от ЗдвП:

Чл. 42. (1) Водач, който ще предприеме изпреварване, е длъжен:
1. преди да подаде сигнал, да се убеди, че не го изпреварва друго пътно превозно средство и че движещото се след него пътно превозно средство или това, което ще изпреварва, не е подало сигнал за изменение на посоката си на движение наляво;
2. след като е подал сигнал, да се убеди, че има видимост, свободен път на разстояние, достатъчно за изпреварване, и че може да заеме място в пътната лента пред изпреварваното пътно превозно средство, без да го принуждава да намалява скоростта или да изменя посоката на движение.

(2) Водач, който изпреварва, е длъжен:
1. по време на изпреварването да осигури достатъчно странично разстояние между своето и изпреварваното пътно превозно средство, а при изпреварване на велосипедист да осигури минимум метър и половина по път извън населено място и минимум един метър във всички останали случаи.
2. когато при изпреварването навлиза в пътна лента, предназначена за насрещното движение, да не създава опасност или пречки за превозните средства, движещи се по нея;
3. да се убеди, че като се движи с безопасна скорост, може да извърши изпреварването за кратко време.

(3) Водачът на изпреварваното пътно превозно средство е длъжен да не увеличава скоростта и да не пречи на изпреварването по какъвто и да е друг начин. Уважаеми съграждани, скъпи велосипедисти, Отделената от Вас минутка за подписване на петицията вероятно ще спаси нечий живот! Включително вашия собствен! Дори и да не успее настоящата петиция, дебатът по нея ще е полезен и ще промени поведението на много водачи на МПС, които не ползват велосипед и не си дават сметка колко опасно е изпреварването на сантиметри.

Петицията можете да подпишете ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

8

Izalina

14.07 2016 в 11:45

Е ОСИ, МСМ, както искате го наречете, са си принципни положения на ППЗДвП; това че всякаква паплач се е качила да управлява след крайно недостатъчния като време курс или дори без такъв (според злите езици) е съвсем отделен въпрос.
От всяко дърво свирка не става и на много хора трябва да им бъде забранено шофирането въобще.
Скоро се завъртя идея да се минава задължителен психотест за всички категории. Подкрепям с 2 ръце.
Периодични проверовъчни изпити също, особено след навършване на определена възраст.
По темата не знам колко да съм категорична. От 7 години карам и мотор и в началото много ласкаво се отнасях към призивите "Пази моториста". Вече не съм съвсем сигурна. Всеки е отговорен за себе си, а обществените нагласи срещу всички на 2 гуми не са случайни.
Научила съм се да си отварям очите на 8 (още с колата) и това неведнъж ми е спасявало живота.
Благодаря единствено на собствените си реакции, а не на някой си, който се предполага да ме "пази".
Така и за велосипедистите.

20374

6

Стринка Минка

14.07 2016 в 11:23

Миррор сигнал маньовер е първото правило което инструктора ми наби в главата, и продължи да го набива до последния ден.

29585

4

Izalina

14.07 2016 в 10:57

И да се изясним. Докато караш колелото в посока и със скоростта на трафика, приближаването на зебрата не те прави автоматично пешеходец, та да чупиш рязко перпендикулярно и да имаш претенции да те пазят.

Иначе - да, подкрепям подобен апел към всички участници в движението!

А от моя инструктор съм запомнила изречение, за което се сещам винаги когато изпреварвам колоездач
"Дръж един паднал велосипедист разстояние!"

+1 за всички мнения по-долу!

20374

3

Стринка Минка

14.07 2016 в 10:51

Опазването на колоездача е дело на колоездача.
Останалото е толерантност и спазване на законите.

29216

2

Лопе де Вега

14.07 2016 в 09:50

Колоездачи, спазвайте правилата за движение по пътищата и улиците! Не качвайте мръсните си возила в метрото и автобусите. Забранено е! Ул. "Витоша" в София е пешеходна зона. Затворена за велосипеди. Нека се уважаваме взаимно!

Повече търпимост и по-малко привилегии. Нека всички завършват деня (нощта) си живи и здрави.

Поздрав!