Къща-паметник на "Позитано" заплашва живота на столичани (снимки)

OFFNews 16 февруари 2017 в 10:01 8393 3

Опасна къща заплашва живота и здравето на столичани, които преминават ежедневно по улица "Позитано". На метри от лъскавия хотел "Рила" покривът виси на косъм над главите на все още живеещите в сградата двама наематели с увреждания. Всяка секунда може да пострада човек и сред клиентите на магазините, които се намират под рушащите се етажи на частната общинска собственост. 

Сградата на "Позитано" № 1 е обявена за паметник на културата от местно значение, а нуждата й от ремонт датира от 10 години - още от 2007 в община "Средец" съществува преписка, с която се искат пари от "Московска" 33, за да се оправи собствеността й. Настоящият районен кмет Мария Ачкова многократно сезира Столична община за проблема, до този момент обаче средства за ремонт или решение за продажба на опасната къща няма. 

Към момента почти всички общински наематели са пренастанени и два жилищни етажа от сградата са необитаеми от повече от 5 години, като няма ток и вода. Семейството на Мария и Антон Таневи обаче живее тук, двамата са с група инвалидност, обяснява пред OFFNews Ачкова. Наемателите  пишат жалби, че над главите им се сипе дъжд и сняг, предложено им е пренастаняване в жилище при условия на съвместно обитаване, но те са отказали, заради здравословното си състояние. Община "Средец" сега иска подходящо жилище от СО. 

Общината притежава първи, втори и тавански етаж, както и 75% от общите части на сградата и земята. Има още двама собственици на магазините на партерната част.

Сега всяка седмица работна група прави огледи на състоянието на общинския имот по заповед на Ачкова. Докато от Столична община не възложат ремонта на директора на строителен контрол или не отпуснат средства на район "Средец", за да се заеме той със спасяването на сградата и хората. Дотогава надеждата е къщата да не рухне и да няма пострадали хора. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12298

3

kamborev

16.02 2017 в 13:17

Пак някой потрива ръчички в очакване на имотчето!