Камък върху камък не остана от поругания паметник на българските войници

Владимир Йончев 23 септември 2016 в 20:16 20041 12

Ето тук беше паметникът, сега има само леки очертания.

На връх Каймак чалан, на най-високото място на Нидже планина на границата между Македония и Гърция, няма вече паметник на загиналите на мястото български и сръбски войници. Има само очертания от него, камънак и разпилени венци. 

Ден, след като Българската армия се поклони там пред героите от Каймак-чаланската епопея и поднесе венци и цветя, в македонските медии излязоха новини как журналистът Миленко Неделковски е поругал паметната плоча.

Самият Миленко публикува във Фейсбук профила си снимки как с приятели е отишъл на върха с чук в ръка и е разбил на парчета паметника, издигнат в почит на загиналите войници.

На мястото днес е тихо - паметникът е на парчета, тотално разбит, парчетата са изхвърлени в дупка, близо до мястото.

Поставените от българската делегация венци във вторник все още стоят на един стълб, а на друг се вижда вече изсъхналата погача и свещи, също приготвени в памет на загиналите войници. Те се намират на 2 метра от мястото на поруганата плоча.

На около 30 метра от вече разбития паметник се намира сръбски параклис, той се строи в памет на загиналите сръбски войници в Каймак-чаланската епопея. Ремонтират го македонци – те твърдят, че паметната плоча обаче е била разбита веднага след посещението на Българската армия, а македонският журналист, който вероятно е искал да стори същото, само се е снимал с останките и с чука в ръка.

Останките от паметника са изхвърлени в дупка. 

Преди време поставената на върха от български офицери паметна плоча бе увредена, което доведе до предложението на мястото да бъде изграден български параклис. Сега вече е празно място.

Макар и българското външно министерство да поиска официално разграничаване на властите в Македония от поругаването на паметника, такова все още няма.

Македония все още мълчи кой разби паметната плоча на българските войници на Каймак чалан. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

12

XR4

25.09 2016 в 00:13

Марко,за това "...ХР4 Не четеш ли че е разбит и српски споменик..."-източник?

12027

8

Marko Slobodanov

24.09 2016 в 10:19

Важно да сте им подарили 100 тенка па кад ги подјуре Шиптари те на вас да ударе!

12027

7

Marko Slobodanov

24.09 2016 в 10:16

ХР4 Не четеш ли че е разбит и српски споменик и урната с пепела на србско војници. Какво толико се перчиш на Србе а мозак где си изгубио?
Срби су два пута поправљали споменик међутим мутанти маћедонци трећи пут га уништавају иначе ће бити јасно да никад нису ни постојали

13214

6

XR4

24.09 2016 в 09:46

Още от самото начало беше ясно , че това е работа на нашите "бракя" сърбите (или по-точно на техни мекерета)...Нещо очудва ли ви?

12073

5

Панелен земеделец

24.09 2016 в 00:02

Не знам какво толкова внасяме/изнасяме за (от) Македония. Ако ни обявят война - дали ще ни надвият с двата си танка, дето ние им ги подарихме (все пак, нашите са 3-4, нали сме в НАТО). Докога ще се плюнчим, че сме ги признали, като те не признават нищо по-раншно от Големия взрив, който е станал по техните места в Галактиката.
Мисля си, че ако беше до народонаселението - нито те щяха толкоз да се надуват, нито ние да ги търпим. Ама политиците - ооо, те са над нещата, дипломати някак, с подгъзурчен куйрук, ама с печати като на заклано прасе: нежна революция, мирен преход, братско е..ане, добросъседски х.й. Все повече ми липсва един Стамболов. И философията: бий за да те уважават.