Какво разказва турското държавно радио за Османската империя

OFFNews 03 август 2016 в 16:14 14565 10

Снимка sxc.hu

Българската редакция на държавното радио "Türkiye'nin Sesi Radyosu" излъчи беседа, посветена на "Балканите под управлението на Османската държава".

Беседата беше излъчена от студиото в Анкара в рубрика, озаглавена "Балканите - текущи събития".

Публикуваме я без коментар, в пълния ѝ вид и без редакторска намеса:

"След като Балканите влизат под управлението на Османската държава, започва процес на развитие, градовете се разрастват, житейският стандарт се подобрява, настъпват големи промени в обществения порядък и живот. През този период са построени водопроводните мрежи на градовете, чешми, бани, библиотеки, пътища, мостове и сгради; Занаятчийството и търговията се развиват и се обезпечава културният подем на областта.

Османската държава донася със себе си нова цивилизация, основаваща се на ислямската култура. От една страна, след превземането на Балканите, тук се заселват значителна част турци, а от друга страна през последвалия 200-годишен период значителна част от местното население приема мюсюлманската вяра, след което мюсюлманите вече съставляват важна част от балканското население.

С въвеждането на тимарската система на Балканите намалява и натискът на местните земевладелци над селяните, а на местното население се признават по-големи права и свободи. Тимарът е особен вид ленно владение в Османската държава. Тимарите представлявали владеенето не толкова на определена площ земя (лен), колкото годишния приход от тази земя, или част от нея, чрез отчисление от централизираната феодална рента в полза на спахията. Тимарите се раздавали от фонда на държавните земи в замяна на военна служба и изпълнение на други задължения към централната власт. Държателят на тимара бил задължен да участва във военните походи на турската армия.

Благодарение на тази система селяните са се сдобивали с недвижими имоти като къща, обор, магазинчета, лозя и малки зеленчукови градини, което е донесло със себе си подобрение на житейския стандарт. Важно доказателство за подобрението на житейския стандарт на селяните е мигрирането през 15 и 16 -ти век в Османската държава на голям брой селяни от незавзетите земи.

Поради факта, че част от земите на големите земевладелци и манастирите са били раздавани на бедното население, Османската държава е била възприемана като спасител. Освен това тази система е съдействала за намаляването на ангариите на Османската държава, а благодарение на издадените закони е било възпрепятствано експлоатирането на християнските селяни.

Поради факта, че Османската държава е притежавала необходимата човешка сила и пари, с които да бъде заплатено за услугите им, по принцип не е била оказвана намеса в администрацията и обществената структура на превзетите християнски държави. Султаните в никакъв случай не са следвали политика за насилствено помюсюлманчване или турцизиране на немюсюлманите. Например след превземането на Босна през 1463 година Фатих Султан Мехмет Завоевателят издава закон, гарантиращ свободите на християните в Босна.

При изпълнението на своите правомощия османските султани са вземали под внимание не само правилата на шериата, но и обичаите и традициите на завладените народи. Османските управители, не само, че не са се месили във връзка с религиозната структура на местното население, но така също са били много далеч от желанието за разрушаването на християнските духовни обители. Случаите на присвояването на свещените обители на християните е рядко приложение на наказание при случаите на въставане срещу Османската държава. Важно доказателство, че Османската държава почти не е оказвала намеса срещу религиозната структура на местното население е разрешението, дадено в редица точки на Балканите и главно в България и Сърбия, за строеж на нови църкви и манастири.

През 17 век - под въздействието на промените във външната търговия и по-конкретно поради преминаването от селскостопанството към скотовъдството - приходите на спахиите от земеделието започнали да намаляват. Тъй като данъците, с които са били облагани домашните животни, са влизали пряко в хазната на държавата, тимарската система вече не е била кой знае колко печеливша за спахиите.

Когато към края на 17 век някои спахии започнали да продават своите тимари като частна собственост, което довело до влошаването на положението на селяните. През същия период били увеличени данъците, събирани от държавата за посрещане на нарастващите разходи на военните походи на Балканите, избухнали редица бунтове в протест на нарасналите данъци и упражнявания от държавата натиск.

Историците в балканските страни обаче окачествяват в общи линии тези и други подобни действия като „национално-освободителна борба“. Изопачаването на османската история е общ проблем за всички балкански страни. Всъщност обаче историята свидетелства, че в продължение на столетия Османската държава е успяла да запази мира в един обширен географски регион."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12020

10

Jordan Franz

04.08 2016 в 14:34

Жарските интереси на Русия не са били създаването на България. Просот им се е наложило. За сметка на това пък са изградили управлението на страната изцяло зависимо от тях, задължили са ни с пари и т.н. Това е била поредната им война с Османската империя за контрол над балканите и Босфора. Ако руснаците се бяха забавили още малко, щяха да изпуснат контрола, защото западът се е надигал. Тогава държавата ни щеше да е друга. Факт е че след тяхната война сме се освободили, но народа се е бил за братята славяни, а не царската династия.
Много има какво да се чете по случая и не само.

12796

9

Draven Filosoff

04.08 2016 в 09:12

Тролчетата пак подхванаха Русия, макар и не на място.ФАКТ е че в следствие на тази война сме станали независима държава, следователно е ОСВОБОДИТЕЛНА, колкото да ви е неприятно, че сте излезли от властта на падишаха.Руснаците са посрещани като освободители и са помогнали за изграждането на всички институции в новата държава, полицията и армията. Това, че днес сте промити мозъци не може да изключи фактите за тази война и да се изкриви истината. Тези които отричат че Русия ни е освободила са същите коти казват, че с Турция сме си съжителствали перфектно и не е имало робство, естествено, че като е имало перфектно мирно съжителство няма как да те освобождават. Ясно е че сте или еднакво глупави или на една хранилка.

12830

8

Traian Savov

03.08 2016 в 21:38

Дам.... развитие 5 века развитие само че в обратна посока.

12492

7

Jivko Jeliazkov

03.08 2016 в 18:46

В същото време в Европа - Ренесанса и Просвещението.

25665

6

Victimized

03.08 2016 в 18:18

Естествено , че историята варира според това през чия призма е представена , от наша гледна точка Русия ни освобождава , понеже ние като народ сме искали такава независимост спрямо централната власт по-онова време и руснаците са решили да ни я дадат , но войната им с турската вече империя не започва тогава . Дали Русия е имала по-висши интереси от нашата независимост , по-всяка вероятност да , но какво се променя от това ? При двете световни войни сме срещу Русия , а може би ако не бяхме , сега границите и интересите на България щяха да са различни . България не участва в съветския блок заради това ,че сме освободени от Русия , участва понеже така великите сили си разделят баницата а ние сме част от баницата . Това ,че про-западни тролове се опитват да сложат знак за равенство във всички взаимоотношения които сме имали с Русия е признак на ниска интелигентност , и или опит за манипулация на общественото мнение . Това обаче не означава , че нещата наистина стоят по този начин ......

7506

5

Тук пък чевеногъзите ни представяха Русия като освободителка.

Изобщо, всеки тегли чергата към себе си.

25665

4

Victimized

03.08 2016 в 17:16

Реално "Османската държава" сменя управлението или аристокрацията , на една вече установена империя . Как точно получават правото над статута империя е също много интересно , но не е по-темата . В началото след узурпацията на властта , религията не е играе толкова голямо значение , и всякакви местни аристократи признали властта на Отоманите са заемали постове , управнически и не само . В края на дните си империята , почва да налага исляма като необходимост при заемане на държавнически позиции , което пък води и до повсеместните борби за освобождение на местните народи . Които пък от своя страна биват яхвани и финансирани от различни външни сили , които имат интерес , като интереса продължава и до сега . За това и след пълното освобождение на Балканите от империята , е трудно да се постигне мир и благоденствие , всички знаем за войните между освобождението и ПСВ и ВСВ които реално слагат край на борбата на интереси в Европа и налагат реда който следваме и до днес .
Да разсъ

13214

2

XR4

03.08 2016 в 17:03

Абе с две думи,в империята всичко е било цветя и рози.Чак да се просълзиш!