Къде ще прекарат лятната си ваканция българите тази година

OFFNews 17 май 2016 в 14:28 3759 2

Къде ще прекарат лятната си ваканция българите тази година? Признаваме си. Всички искаме да знаем къде ще почива българинът това лято. Но всъщност попитал ли го е някой?

Оказва се, че да. Екипът на една от големите онлайн платформи за почивки OnFire наскоро е провел интересно проучване на желанията и нагласите на пътешествениците, в което са взели участие близо 1000 души от потребителите на сайта. Ето ги и резултатите.

Преди това – какво се случи миналото лято?

Летният туристически сезон през 2015г. е изправил немалко предизвикателства пред българския туристически бизнес. На първо място трябва да се отбележи, че той разчита основно на чуждестранните туристи от Русия и Европа, за да има силен сезон. Миналото лято тези туристи до голяма степен отсъстваха. Имайки това предвид, какво са предприели хотелиерите?

Плаж – Созопол, м. Каваците, България

Сезонът е спасен чрез маркетинг активности, чрез които в последната минута да се замести огромния отсъстващ руски пазар с туристи от различни европейски държави и Израел. Сериозни промоции са били насочени и към привличане на туристите от България, които по принцип търсят почивки не само на море, но и в планинските ни курорти. Наложило се е да се прибегне до драстично намаление на цените.

Това лято положението е коренно различно

За разлика от миналата година, картината през сезон 2016 се очертава да бъде коренно различна. Тъй като в момента руските туристи избягват Турция като дестинация за почивка, а в Северна Африка съществуват геополитическите проблеми, България се е превърнала в една от предпочитаните дестинации за лятна почивка на много от тях. Това е видно, тъй като много от тях вече са направили своите ранни резервации в българските курорти. Именно това е причината за повишаване на цените и към вътрешния пазар, които се предлагат от хотелиерите и туроператорите за курорти по българското Черноморие.
Вили Елените, кк. Елените, България

Какво казват потребителите?

Какво все пак мисли българинът и какви са неговите желания за почивка? Нека видим:

Според проучването сред потребителите на онлайн портала за почивки и пътувания www.onfire.bg над 65% от българските туристи почиват между 3 и 5 пъти годишно, включително за няколко дни около уикенда, като по-дългата им почивка е планирана през летните месеци.

Традиционно юли и август са предпочитаните месеци за лятна ваканция на над половината от туристите. За разлика от летен сезон 2015г. обаче, се забелязва тенденция на повишено търсене на места за дати през юни и септември. Такъв отговор за предпочитани месеци за почивка са дали около една трета от анкетираните.

Платена публикация

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови