Кабинетът разреши България да има още пет висши училища

OFFNews 27 февруари 2015 в 13:15 17387 33

Министерски съвет

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Премиерът и част от министрите на заседанието на кабинета на 27 февруари

Правителството разреши преобразуването на четири колежа във висши училища. Пети колеж става факултет.

Решенията бяха взети днес на заседанието на Министерския съвет.

Факултет на Югозападния университет в Благоевград става Техническият му колеж. Преобразуването ще позволи обучението на магистри в специалностите "Моделиране, технологии и мениджмънт в шевното производство", "Електроника" и "Комуникационна техника и технологии".

Обучението в бакалавърска степен се извършва, като студентите плащат такси, определени от МС. Обучението на по-голямата част от магистрите се извършва срещу значително по-високи такси, определени от Академичния съвет на висшето училище.

Преобразуването е мотивирано с необходимостта от инженерни кадри за шевната индустрия, електрониката и комуникационните технологии. В мотивите пише още, че то отговаря на увеличеното търсене на инженери, радиоинженери, програмисти, специалисти по електроника и конструктори в регионален и национален мащаб.

Проектът е получил положителна оценка с решение на Акредитационния съвет на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА).

С приетото постановление в преобразуваното звено ще се извършва обучение по още две специалности „Опто- и наноелектроника“ и „Компютърни системи и технологии“.

Петте нови висши училища ще са сегашните Колеж по пощи в София, който става Висше училище по телекомуникации и пощи, и частните: Колеж по икономика и администрация - Пловдив, Европейски колеж по икономика и управление - Пловдив и Международен колеж - Албена.

Във висшето училище по телекомуникации и пощи досегашните специалности от направления "Администрация и управление" и "Комуникационна и компютърна техника" ще се учат в бакалавърска, магистърска степен, а вече и в степен "доктор".

Висшето училище ще има Факултет по телекомуникации и мениджмънт и Департамент „Фундаментална подготовка“.

То вече ще може да обучава завършили степен "професионален бакалавър" по същите или сходни специалности.

Новото частно Висше училище по сигурност и икономика ще подготвя специалисти в професионалните направления „Администрация и управление”, „Икономика” и „Национална сигурност”. То ще има три учебно-научни центъра – по национална сигурност, по икономика и управление и по чуждоезиково обучение. Ще обучава бакалаври и магистри.

България има 51 акредитирани висши училища. От години и анализатори и политици говорят, че те са твърде много, но нито едно правителство не смее да предприеме мерки за намаляване на броя им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!