КЗК глоби „Енерго про“ с 1 милион за ощетяване на ветропарк

Милен Енчев 25 ноември 2013 в 12:09 2548 0

Петко Николов, председател на КЗК.  Снимка: БГНЕС
Петко Николов, председател на КЗК. Снимка: БГНЕС

 

Глоба от 1 034 755 лева наложи Комисията за защита на конкуренцията на електроразпределителното предприятие „Енерго про мрежи“. Според антимонополната комисия дружеството, собственик на електроразпределителната мрежа в Североизточна България, е злоупотребило с господстващото си положение, нанасяйки щети на фирмата за производство на възобновяема енергия „Хаос инвест“.

Фирмата, сега собственост на дружество, регистрирано в Австрия, притежава вятърен парк в Каварна. Тя е подала жалба в КЗК миналата година, че въпреки подписания предварителен договор за присъединяване към мрежата, „Енерго про“ не й е давала пълен достъп до разпределителната система, което е било неравностойно третиране на „Хаос Инвест“ спрямо другите производители на електроенергия.

„КЗК установи, че в определените от нормативната уредба случаи, като например необходимост от обезпечаване на сигурността на електроенергийната система, ЕСО (Електроенергийният системен оператор) разпорежда ограничения на производството, които задължително се изпълняват от „Енерго-Про Мрежи“ АД в качеството му на елетроразпределително предприятие. Комисията установи, че разпределението на ограниченията, налагани от ЕСО по отношение на постъпващата от разпределителната мрежа енергия, не се осъществява пропорционално от „Енерго-Про Мрежи“ АД въз основа на прозрачен и недискриминационен критерий и в този смисъл не гарантира изискването за равнопоставеност между различните производители на електрическа енергия.

Решението на комисията може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14- дневен срок.

В отговор на решението на КЗК от „Енерго про“ днес заявиха, че категорично не приемат твърденията за извършено нарушение. Компанията ще обжалва решението.

От компанията припомниха, че разпорежданията на ЕСО за ограничаване на товара в мрежата са задължителни и неизпълнението им в срок поставя под заплаха сигурността на енергийната система на страната и може да доведе до тежки аварии.

Производителите на електроенергия от ВЕИ сключват договори с избран от тях оператор, който осъществява оперативно управление на централите за производство на възобновяема енергия, и с когото „Енерго - про Мрежи“ контактува в случай на ограничителен режим, обясниха от дружеството.

При изпълнението на всяко разпореждане за ограничаване на енергийното производството „Енерго-про“ ограничава всички оператори на строго пропорционален принцип, твърдят от там. „Енерго-про Мрежи“ АД не разполага с информация и не може да влияе на това как операторът, чиято отговорност е да изпълни оперативното разпореждане на диспечерите на „Енерго-про Мрежи“ АД и да намали произведената енергия, организира ограничаването на производителите в групата, която управлява и дали там се съблюдават същите принципи на равнопоставеност и строга пропорционалност“, заяви в становището си компанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови