Изпити по химия, теология и пеене в СУ днес

OFFNews 26 април 2015 в 07:00 2932 0

Изпит в СУ

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Кандидатстудентски изпити по химия, теология и пеене/музикален инструмент провежда Софийският университет днес.

Първи е изпитът по химия. Той е с начален час 9:00 и на него се явяват 313 кандидати. Те ще имат четири астрономически часа, за да се справят с двете части на изпита: 20 тестови въпроса по неорганична и органична химия с предварително зададени пет варианта за отговор и 4 логически задачи (две по неорганична и две по органична химия).

В началото на изпита кандидатите ще получат тестовете, които квесторите ще съберат час след началото на изпита. На всеки от въпросите в теста кандидатите трябва да отбележат само един отговор като верен. Ако са отбелязани повече отговора, те ще се считат за невалидни. За всеки верен отговор се дават по две точки, или максимално 40 т.

Логическите задачи включват по няколко условия. Оценяват се само верни отговори на поставените в тези условия въпроси. Някои от въпросите може да се изискват обяснение на определени химични факти или закономерности. В такъв случай се очаква кратко обяснение и само на това, за което се пита. При решаване на логическите задачи, кандидат-студентите трябва да покажат: че разбират учебния материал, притежават определен минимум от знания по химия, които умеят да приложат за конкретни химични проблеми, както и че имат добра химична култура. Обемът на задачите е съобразен с времетраенето на изпита. Общият брой на точките от втората част на изпита е 80. В зависимост от сложността, всяка задача носи от 15 до 25 т.

На кандидатите ще се предоставят помощни материали - периодична таблица, таблица за разтворимост, ред на относителната активност и ред на електроотрицателност, ако са необходими за изпита.

От 11 ч. започва устният изпит по теология в СУ. Въпросите са върху предварително обявени теми, за които е препоръчана литература. Кандидатите 10.

Темите са: сътворението; Моисей и Синайското законодателство; благовещение Богородично; Рождество Христово; кръстната смърт, възкресението и възнесението на Исус Христос; християнската любов; православният храм; молитвата; християнски празници; български светци (св. св. Кирил и Методий, св. Климент Охридски, св. Йоан Рилски, св. Патриарх Евтимий); молитвата "Отче наш" (на български език).

В 14 ч. започва изпитът по музикален инструмент или пеене. Явяват се 15 души.

Кандидатите за специалност музика полагат изпит по музикален инструмент или пеене. 

Кандидатите с музикален инструмент могат да ползват всички видове инструменти използващи се в симфоничния, естрадния, духовия и народен оркестър; кандидатите, които се явяват с пеене (класическо, народно, естрадно) трябва да си осигурят съпровод на пиано или друг музикален инструмент.

Всички кандидати са задължени да изпълнят наизуст две музикални произведения по избор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови