Изхвърлените отличници от състезанието по математика ще бъдат класирани, увери МОН

Александра Маркарян 18 май 2017 в 17:30 5975 2

Всички ученици, които имат точките, за да бъдат класирани за националния кръг на международното състезание "Европейско кенгуру", ще бъдат в списъка на имащите право на участие, увериха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката в отговор на запитване от OFFNews.

Както писахме в понеделик, ученици, които са се представили отлично на областния кръг на състезанието са изключени от списъка с класираните за националния кръг просто защото са се явили при единия от тримата организатори - Съюзът на математиците в България.

Тази година състезанието има трима съорганизатори - МОН, Съюзът на математиците в България и сдружение "Европейско кенгуру". МОН го организира за четвъртокласниците, останалите ученици се поделиха между сдружението и съюза. Училищата като Софийската математическа гимназия (СМГ) и Варненската математическа гимназия, например, избраха СМБ. Точно те са изхвърлени от класирането нищо, че някои от учениците са получили 100 от максимални 100 точки.

Нелепата ситуация е резултат от враждата между ръководителите на съюза и на сдружението - акад. Петър Кендеров и проф. Сава Гроздев. Последният е и председател на националната комисия за състезанието, чийто състав е определен от МОН.

От МОН веднага се разграничиха писмено от решението на националната комисия явилите се при Съюза на математиците да нямат право на участие в националния кръг. От ведомството изпълниха и ролята на посредник между Гроздев и Кендеров за решаването на проблема.

На база разговора, проведен на 16 май, националната комисия ще изготви нов протокол, в който ще бъдат включени и учениците, получили достатъчен брой точки, увериха днес от МОН. Чакаме протокола, казаха още от МОН.

Предисторията на скандала вижте ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

2

рамбо

18.05 2017 в 18:46

Всъщност от МОН не е трябвало да водят никакви посреднически преговори , а директно да бият шута на тия самозабравили се професори и академици , които се бъзикат с труда на децата, и сами да направят класирането
 
X

Да помогнем на украинските деца!