Избират най-доброто българско вино за лято 2015

OFFNews 20 юли 2015 в 13:50 2529 1

Експертна комисия ще определи най-качествените вина за това лято в рамките на конкурса "Винен Индекс".

Това ще се случи на 22 юли в дегустационната зала Националната лозаро-винарска камара. Конкурсът ще започне от 11:00 ч. Самата дегустация ще продължи няколко часа, а след нея ще станат ясни най-добрите вина на лято 2015. Категориите, в които ще бъдат излъчени победителите, са три: бяло, червено и розе.

На следващия ден в хотел „Даунтаун“ ще се проведе вече традиционната бизнес вечеря с представяне на отличените вина, участвали в конкурса.

Конкурсът "Винен индекс" се провежда вече седем години и дава възможност на българските винопроизводители  да сравняват своите постижения, като участват с най-добрите си вина в конкурса. Част от отличените в това състезание по-късно намират признание и на международни форуми. 

Идеята е на водещи енолози от Националния институт за изследване на вина и спиртни напитки София, преподаватели в Университета по хранителни технологии, от Съюза на енолозите в България и клуб „Винен наблюдател”.

Конкърсът „Винен индекс” протича в два кръга. Първият е квалификационен кръг и се провежда 4 пъти в годината, като носи името на всеки сезон. На него се избира „вино на сезона”, както и „VIP-колекция”, „Златна колекция”, „Препоръчано от Винен индекс” и „Колекция Класик”.

Всички вина, получили оценка над 82 т. по 100 балната система, се класират за втория и финален кръг, който се провежда в края на годината и се нарича - „Вино на годината”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews