Имигрантите масово се изнасят от България

OFFNews 05 юли 2016 в 08:47 7982 5

Имигрантите масово се изнасят от България

Снимка БНТ

Най-много нелегално влезли в страната чужденци са задържани от МВР при опита им да напуснат страната. Това стана ясно от отчет на главния секретар на МВР Георги Костов, съобщава БНТ. 

За първото шестмесечие на тази година има 7009 задържани нелегално влезли в страната. Миналата година за същия период задържаните са 10 456 души. Прави впечатление, че най-много от задържаните са на изход, близо 4080 души. Статистиката на МВР показва, че за месеците април и май броят на незаконно задържаните на българо-сръбската и българо-румънската граница мигранти се увеличава. През април на границата със Сърбия са задържани 2 358, а през май те са вече 3 078. На границата с Румъния през април са задържани 22 души, а през май - 28. 

Цитиран от БНТ Георги Костов заяви, че тези хора са били задържани, след като вече са минали процедурите за получаване на статут. Статистиката за май месец показва, че приетите в домове на Държавната агенция за бежанците чужденци са били 1 038, като самоволно напусналите са значително повече - 1 339. От тях едва 51 души са имали получен статут на закрила.

Според МВР миграционният натиск като е намалял с около 30%. 

По думите на главния секретар няма регистрирана конкретна заплаха за страната ни, но са взети всички възможни мерки за опазване на границата. Не можем обаче да изключим потенциалната възможност, тъй като имаме достатъчно многобройно присъствие на чуждестранни граждани и от рискови страни, и от страни потенциални мишени на терористични единици. Затова се предприети всички възможни мерки за сигурност.

Георги Костов, главен секретар на МВР: Обменът на информация е ключов. При нас цялата среда е специфична, защото потенциалните цели са чуждестранните граждани, потенциалните извършители също. Сега смело мога да твърдя, че с нашите партньори от правоприлагащите структури на ЕС има добра комуникация и пълно сътрудничество.
Днес служителите на МВР отбелязват професионалния си празник. Тази година се навършват 137 години от създаването на Министерството на вътрешните работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

5

Izalina

05.07 2016 в 10:48

Еми квоти имаме за покриване, ако земат да избягат ква част от обединена Европа сме, амаха.

20374

4

Стринка Минка

05.07 2016 в 10:13

Ние не ги пускаме да влизат, но те бягат.

7506

3

Никой не иска в кочината..