Има-няма мухъл, има-няма кражби, програмата за саниране продължава

След два часа дебати парламентът отпусна още 1 млрд.лв. за блоковете

Антония Чорева 18 януари 2017 в 12:13 8621 7

Парламентът пусна още 1 милиард лева за саниране на блокове в цялата страна, въпреки че два часа депутатите спориха по ползите и разходите за програмата.

През ноември миналата година кабинетът в оставка развърза кесията и отпусна още 1 млрд. лева за програмата за саниране, след като първият милиард беше изчерпан и от Регионалното министерство обявиха, че спира сключването на договори.

Първо министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова се опита да убеди народните представители в ползите от тази програма. 

Отчетът на Павлова

"Това е най-мащабната социална и икономическа програма, която отива директно при хората, тя е 100% безвъзмездна подкрепа, без териториално ограничение", отчете регионалният министър Лиляна Павлова. Тя добави, че почти 6000 сдружения на собственици имат желание да се включат в програмата, макар че тя е започнала негативно с плашене, че на хората ще им вземат домовете. По думите на Павлова хората са видели ползите от санирането, тъй като живеят в по-топли, по красиви и по уютни домове. Министърът отчете, че по нея са сключени споразумения с над 2000 сгради в различна степен на реализация, има 203 изцяло завършени санирани сгради, 550 са в процес на завършване, но тъй като сега е зима те са спрени, над 1000 сгради са в процедура избор на изпълнител или енергийно обследване и 2018 година се очаква да започне тяхната реализация. Има също над 2000 готови сключени договори за сгради, които да започнат саниране. Програмата работила в 28 области - всяка една област има одобрени сгради, няма дискриминирани, които да не са били допуснати, от 265 общини на територията на 165 от тях има сгради, одобрени за финансиране. 

Лиляна Павлова допълни, че статистиката показва добри резултати от спестяване на разходите на отпление и осветление на жилищата и всяко домакинство спестява минимум 50% от разходите си. С първия похарчен милиард за саниране са са охванати 340 хиляди души, които живеят в 150 000 апартамента. 

Кой я подкрепи и кой не

В два часа продължили дебати дали да отпуснат още 1 милиард лева за саниране, за което вече бе похарчен 1 млрд. партите изложиха своите позиции. 

Коалиционният партньор Патриотичният фронт каза, че няма подкрепи ГЕРБ за програмата за саниране, но при гласуването това не си пролича, БСП се въздържаха, а всички останали, включително и ДПС подкрепиха управляващите и гласуваха да бъде отпуснат 1 милиард лева за саниране на блоковете. "Атака" беше категорично против, защото средствата се харчили нецелесъобразно, а Реформаторите подкрепиха ГЕРБ. "За" гласуваха 109, против бяха 11, а 39 се въздържаха. 

Депутатът от Патриотични фронт Искрен Веселинов обяви от трибуната, че Патриотичният фронт не подкрепя и никога не е подкрепял програмата за саниране на правителство. Той се аргументира, че се твърди, че тя е социална, а не е и не се прави обследване на нуждите на живеещите, както и че има много случаи на санирани блокове на милионери. ПФ не подкрепи програмата на ГЕРБ за саниране и с мотива, че тя не обхваща територията на цялата страна, а голяма част от нея се изпълнява в София, а парите за саниране са равни на магистрала "Хемус ", освен това няма унификация на фасадите на санираните сгради, а терасите си остават различни. 

От БСП казаха, че контролът върху програмата е нула. "Програма за енергийна ефективност не е имало никога", беше категоричен депутатът Таско Ерменков, който не пропусна да изтъкне, че по някои от санираните блокове избива мухъл. Оказа се, че блокът на Ерменков е вече сред санираните именно по програмата.

"Къде живее господин Ерменков, защото не знае, че блокът му е саниран и казва, че такава програма не е имало никога" - ядоса се депутатът Костадин Марков от Реформаторския блок. Иронично той предложи хората да си сложат найлони по прозорците и да се топлят с калорифери и вместо да се санират блокове, да се строят нови мощности на ядрена централа. 

От ДПС бяха категорични: Ще подкрепим програмата за саниране, защото тя е много добра и не бива фактът, че страната е пред избори да я спира. Депутатът Рамадан Аталай се зачуди защо се е стигнало до там, че ГЕРБ с имейли са тръгнали да търсят партньори и сам си отговори, че не са успели да разсеят съмненията, че парите за нея се харчат нецелесъобразно.
"Няма как да не се признае обаче, че след санирането няма ефект", каза той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

7

Denis Rizanov

18.01 2017 в 15:49

1млрд при средна себестойност около 350Е/кв.м. прави 1,458млн кв.м. ново строителство или над 22400бр апартаменти средно по 65кв.м.

Или ако искате от другата страна с цената на имотите.

http://imoti-tvardica-sliven.imot.bg/

42249

6

Denis Rizanov

18.01 2017 в 15:38

При положение, че половината от тези суми по договора, са за закупуване на материали и суровини за санирането, то имаме още около 240 000 лв. ДДС. Така общата сума за санирането на двата блока достига 2 680 000 лв. Разделяйки тази сума на броят на санираните апартаменти, получаваме усреднена стойност за апартамент в размер на 28 500 лв. с ДДС .
Това е нереалистична стойност за извършеното саниране на един апартамент. Въпросът тук е – платени ли са записаните в договора суми на фирмите изпълнителки? Ако плащането е извършено, то мисля, че е осъществена крупна кражба на обществен финансов ресурс. Знам, че по документи всичко ще е изрядно, но това не значи, че стойностите за санирането не са завишени поне двойно.

42249

5

Denis Rizanov

18.01 2017 в 15:36

В община Твърдица през 2016 г. се извърши санирането на два блока. Същото завърши тази есен.
Фактите, изхождайки от сключеният договор за санирането на двата блока, са следните:
1. Договорите са възлагане на санирането са сключени от кмета на община Твърдица на 30.10.2015 г. Общата стойност за санирането на двата блока по този договор е 2 436 700 лв. без ДДС.
2. В първият блок /ул. „Княз Борис I“ бл. 73,74 и 75/ има 50 апартамента. Стойността за санирането на блока по договор е 1 323 925 лв. без ДДС.
3. Във вторият блок /ул. „Княз Борис I“ бл. 52, вх. А, вх.Б и вх. В/ има 44 апартамента. Стойността за санирането на блока по договор е 1 114 925 лв. без ДДС.
Информацията за този договор е изпратена от кмета на общината до АОП с № 6358 на 24.11.2015г.
http://ow.ly/zdXp3087lbY ключова дума - Изпълнение на Инженеринг Твърдица.

11977

3

МБ

18.01 2017 в 14:03

"Отчетът на Павлова:

Това е най-мащабната социална и икономическа програма, която отива директно при хората..."

Това е най-мащабната далавера, криеща се зад социална и икономическа програма.