Грипът идва в края на януари

OFFNews 02 януари 2016 в 11:58 4543 3

Снимка БГНЕС

В над 90% от случаите грипът идва към края на януари. Това заяви пред "Фокус" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„Средно за страната пикът на епидемията се достига в началото на февруари. Това не изключва в рамките на две-три седмици някои райони да са първи, други да закъснеят. За нашата неголяма територия, в рамките на 2-3 седмици грипът успява да обхване цялата страна”, посочи д-р Кунчев.

Той подчерта, че обстановката се следи внимателно, тъй като има промяна в сравнение с предишните години.

„В развитието на щама има закъснение от около половин месец. Октомври-ноември имаше вълни на респираторни вируси и други заболявания на горните дихателни пътища, които определено не бяха грип”, коментира д-р Кунчев.

Предполагам, че грипът на сезона ще бъде H3N2 „Швейцария”, защото е по-нов и болшинството от хора нямат защита срещу него. Другият е „Калифорния” и H1N1, познат като „свински грип”, и различните негови разновидности. И се очакваше, че ще има циркулация на един от групата В, така наречения „Пукет”. Сега е малко рано да кажем какво се случва, защото много бързо се променят нещата, обясни той.

Има интересен факт: всяка година около коледните и новогодишните празници, когато се събират дълги периоди на почивни дни, както в случая - два пъти по четири, а за хората, които свързват двата празника, дори единадесет дни - се срива статистиката, защото тогава хората рядко търсят медицинска помощ, каза още главният държавен здравен инспектор.

Не са много позитивните проби в Европа все още, предимно в западната част, макар че има ръст. Миналата седмица за първи път те са минали границата от 10%. Това не е много голяма цифра, защото по време на епидемия процентите на положителните проби достигат до 70-80, дори 90%, навсякъде по света, посочи д-р Ангел Кунчев.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!