Грешки на „Шейново“ довели до смъртта на Надежда

OFFNews 13 декември 2011 в 14:31 5851 0

Надежда Узунова и починалото новородено.
Надежда Узунова и починалото новородено.

„В случая с починалата родилка Надежда Узунова в АГ болница „Шейново“ медицинските действия не са били особено удачни.

Жената не е трябвало да бъде връщана от болницата, след като вече е имала контракции.“ Това заяви здравният министър д-р Стефан Константинов на базата на излезлия доклад на Съдебна медицина по случая.

35-годишната Надежда от София почина на 21 ноември. Постъпила в „Шейново“ ден по-рано – в неделя, 20 ноември. Лекарите два пъти я отпращали с мотив, че няма достатъчно разкритие. В нощта срещу понеделник болките стават толкова силни, че Надежда и съпругът й Ивайло отиват отново в болницата.

По думите на близките й, въпреки състоянието й, 35-годишната родилка е държана пред кабинетите на лекарите заедно с останалите бременни, докато не скача от мястото си с викове, че не може да диша. Издъхва същия ден, след раждането. Бебето също умира.

Според доклада, цитиран от здравния министър, родилката е имала възпаление на белите дробове, била е с наднормено тегло и с астма, което довело до „поредица неблагополучни инциденти“.

„Но не можем да си играем на съд, защото ако ви разкажа детайлно случая, хората ще разберат, че не е еднозначен отговорът“, коментира здравният министър. Той беше категоричен, че проверките на агенция „Медицински одит“ ще продължат и няма да има недосегаеми по цялата верига пациент-лекар.

4 дена след смъртта на Надежда директорът на болница „Шейново“ д-р Иван Костов подаде оставка. Той обаче остана в Съвета на директорите на болницата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови