Граждани сигнализират: В Бедечка е правен опит за палеж, унищожават и дървета

OFFNews 28 юли 2016 в 11:52 4515 0

В писмо до кмета на Стара Загора Живко Тодоров граждани сигнализират, че в парка Бечека са правени опити за палежи и нарочно унищожаване на дървета.

Констатациите на гражданската група "Запазете Бедечка" са направени след извършена от тях проверка на място.

Случаите са нови и не фигурират в направените преди време проверки.

Ето какво пиша от "Запазете Бедечка" до кмета Тодоров:

Моля да вземете под внимание следните открития, направени от група граждани на гр. Стара Загора на територията на местността Бедечка при оглед на част от паспортизираните дървета. Същите са нови случаи и не фигурират сред 6-те умъртвени дървета, за които беше съобщено, че ще бъдат наложени глоби.

1. Установен е най-вероятно опит за умишлено унищожаване на дърво под номер 67 и тези около него (не може да бъде установено дали съседните са били паспрортизирани или не, тъй като е обелена част от кората). Около основата на дървото има натрупани керемиди, за да бъдат прикрити следите. Основата на съседното до него дърво също е затрупана от керемиди. Личат опити за палеж както и най-вероятно за премахване на кората.
2. Дърво номер 1130, което е изсъхнало, има дупка в ствола, която изглежда, че е била запълнена с кал, необходима е експертиза, за да се потвърди със сигурност.

3. На други места в парка има следи от опити за палеж или обелване на кора. Трудно е да се установи дали са умишлени действия или естествени процеси. Има и следи от брадва.

4. Има отрязаното дърво (номер 83 или 183? - трудно е да се види). Нямаме информация дали е давано разрешение от Вас за отрязването му, или става дума за извършено престъпление.

5. На част от изсъхналите дървета им е обелена кората, за да ни си личи дали са паспортизирани (открихме едно, което със сигурност имаше останки от боя и е било сред паспортизираните – в непосредствена близост до строящите се кооперации).

С оглед на тази информация очакваме, че ще наредите незабавна проверка както на документираните частни случаи, така и на територията на цялата местност Бедечка и щателен оглед на всички паспортизирани дървета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови