Google maps с последна дума за приема на първолаци в София

OFFNews 13 февруари 2017 в 09:28 6631 2

Четири задължителни критерия, свързани с адреса на родителите, ще са определящи при приема на първолаци в училищата в София. Най-много точки - 33, носи съвпадането на постоянния и настоящ адрес на поне един от родителите в района на училището. 

Това предвижда нова система за прием на първолаци в София, която ще гледа днес комисията по образование на "Московска" 33. Ако двата адреса са различни, точките са с една по-малко. Близостта на училището до района, граничещ с този, в който е настоящият адрес на родителите с постоянен също в София, носи 30 точки. С десет по-малко - 20 получава кандидат-първокласникът, ако родителите му са с постоянен адрес в столицата. 

Точки детето ще взима само по един от тези критерии, групирани като водещи, ако заслужава точки по повече от един, ще се избира този с най-висок брой. Директорите на школата не могат да променят точките по тези критерии, но имат право да дават бонус точки по останалите 7 критерия. 

Те са: дете, завършило подготвителна група в същото училище - 10 т., брат и/или сестра в училището - 7 т., по толкова получават и пълните сираци и децата с увреждания над 50%, хлапетата, загубили един родител взимат 5 т.. Близостта до местоработата на един от родителите носи 4 точки, толкова дават и за дете от многодетно семейство. Броят на точките за всеки един от избраните от педагогическите съвети критерии не може да бъде по-малък от 4 и по-голям от 10 точки. 

Когато повече деца съберат равен брой точки по еднакви критерии, отколкото свободни места има, влиза в действие  Google maps.bg. - комисията по данни на  Google maps ще мери най-късото разстояние от дома на родителите до училището. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews