Глоба, ако работиш без трудов договор

OFFNews 15 декември 2011 в 14:20 9060 0

Тотю Младенов

Снимка БГНЕС

Тотю Младенов

Глоба за работа без трудов договор отсега нататък ще плащат не само некоректните работодатели, но и служителите - в случай, че не са сигнализирали за нарушението на закона. Това решиха окончателно депутатите, които приеха на второ четене поправки в Кодекса на труда с 87 гласа "за", 19 - "против" и двама въздържали се.

Санкцията за работещия ще е равна на трикратния размер на осигуровките, които би трябвало да му се полагат, ако работи по договор. Те ще се изчисляват на база минималния осигурителен доход за съответната длъжност. Парите ще отиват по личната сметка на работещия за в Държавното обществено осигуряване и здравната каса. Хванатите в такова нарушение работодатели плащат между 1500 и 15 000 лева.

Бившият председател на социалната комисия в парламента Хасан Адемов от ДПС обяви, че е "странно с осигурителни вноски да се плаща административно-наказателна санкция".

Мярката скандализира БСП. Депутати от левицата потърсиха сметка на социалния министър Тотю Младенов колко работодатели досега са били глобени, че държавата подгонва и работещите, които биха загубили препитанието си, ако сигнализират, че работят на черно. Младенов отвърна, че целта е борба със сивия сектор и се защити, като каза, че го подкрепяли синдикатите и Главна инспекция по труда.

Освен това той мотивира промяната с думите, че глобата всъщност не била наказание, а стимул за работещия. За едно място чакат 30 човека, работодателите имат голям избор и без проблем ще се лишат от даден служител, аргументира се Драгомир Стойнев от БСП. В отговор председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев заяви, че тази статистика го изненадва, но въпреки нея предложението е правилно.

"Самите работници искат да получават повече пари и да не им се плащат осигуровки. Договорът е между две лица, и двете трябва да носят отговорност", заяви той.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews