Главният архитект: "Младост" е застроен 23%, центърът на Париж - 66%

OFFNews 29 март 2017 в 12:43 15372 16

Искове за около 15 млн. лева ще има към Столична община, ако се наложи мораториум на строителството. 

Това каза главният архитект арх. Здравко Здравков на съвместно заседание на общински комисии на подписката за референдум за застрояването на район „Младост“. 

Съветникът Стефан Марков от Реформаторски блок пък допълни, че ще са необходими 320 млн.лв., за да се обезщетят исковете на хората и попита откъде ще дойдат тези средства. Той попита дали кметът на район „Младост“ Десислава Иванчева ще вдигне данъците, за да се набавят тези средства.

В „Младост“ застрояването е 23%, в район „ Дружба“– 18%, в центъра на София– 45%, а в центъра на Париж - 66%. „За какво презастрояване говорим“, коментира арх. Здравков, цитиран от Фокус. Той призова да се намерят конкретните проблеми в подробните устройствени планове и да се работи по тях. 

Зелените площи върху частни терени в „Младост“ са 11,78 хектара, но при преразглеждането на плановете не можем да гарантираме, че ще бъдат защитени, заяви Лорита Радева, шеф на комисията по екология. Тя допълни, че общата площ в „Младост“, която е предвидена в плановете за озеленяване, е 93,38 хектара. 

Кметът на "Младост" Десислава Иванчева поиска възможност да бъдат сравнени електронния и хартиения вариант на подписката за свикване на референдум, за да бъдат отстранени грешки в нея. Според проверката на ГРАО валидните подписи са 8 822 и допитването не е задължително. Общинският съветник Войслав Тодоров, който е член на Инициативния комитет "За зелен Младост", също поиска да се коригират пропуските в електронния вид на подписката и да се направи следваща проверка в ГРАО. Председателят на Комисията по устройство на територията Силвия Христова обаче поясни, че няма законово право да се дописват подписките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12006

15

Alpheratz

30.03 2017 в 20:32

Отивай си в Червен бряг тогава!

9023

9

Peter Pan

29.03 2017 в 14:19

Младост и Париж !? Не съм чул по-уместно сравнение.
Предлагам на г-н Главния архитект да се разходи из Младост 4 и да преброи преливащите с боклук кофи.
Може така между другото, докато се разхожда, да обърне внимание на паркиралите коли на “паркингите” около новите кооперации.
Тези “паркинги” доста приличат на градинки, тротоари и някогашни детски площадки. Досущ като в Париж.

14344

8

Nibble

29.03 2017 в 14:02

Вярно, че той не е виновен, че се е родил такъв.... а ма погледнете го какъв е Ентелегент.....така си ги представям аз да изглеждат ... селските идиоти.