Герой от записите на "двете каки" заявил запазена марка "Яневагейт"

OFFNews 19 януари 2017 в 07:22 8118 2

Герой от записите на

Снимка Биволъ

Ловешкият адвокат Момчил Мондешки, който е един от героите в записите „Яневагейт“, е заявил запазена марка с точно това изписване, която да е валидна за целия Европейски съюз, съобщава сайтът "Биволъ", като се позовава на сайта на организацията за европейска интелектуална собственост.

Заявката за патент е подадена на 24 ноември 2016 г. и е публикувана на 18 януари. От момента тече тримесечен срок, в който може да се подадат възражения.

На 1 ноември 2016 г. адвокатът даде интервю, в което твърди, че скандалните записи са били режисирани от съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова. Целта била да бъдат компрометирани хора по високите етажи на властта, включително премиерът Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, шефът на ВАС Георги Колев и членове на ВСС. След това изявление, което беше опровергано от Румяна Ченалова, прокуратурата поднови проверката по „Яневагейт“, след като мнозинството във ВСС няколко пъти бойкотира исканията за проверка на случая. Твърденията на Мондешки пък дойдоха съвсем скоро, след като версията за режисиране на записите беше лансирана от самия Борисов.

Мондешки е заявил запазване на правата върху „Яневагейт“ за широк спектър от дейности в три области: стационарни и образователни продукти, лепенки, диплянки, артистични продукти на хартия и картон, телекомуникационни услуги, публикации и статии, образование, развлечения и спорт, преводи и интерпретации.

Това предполага, че ако адвокатът стане собственик на „Яневагейт“, той ще може да претендира, включително пред интернет търсачките, да бъдат свалени всички статии и линкове към тях, които съдържат това име. Ловешкият адвокат е бързал с регистрацията и е поискал тя да мине по бърза процедура, но не е платил навреме и това му е било отказано. Ето защо публикацията излиза чак сега.

По-рано имаше успешна атака атака срещу статията за „Яневагейт“ в Wikipedia, която беше изтрита. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14057

2

morkoff

19.01 2017 в 09:23

Дъ шоу мъст го он!

12688

1

Emil Kasamakov

19.01 2017 в 08:46

"Това предполага, че... той ще може да претендира, включително пред интернет търсачките, да бъдат свалени всички статии и линкове"

Не, не го предполага. Законът за марките и географските означения ясно посочва какво се смята за употреба на марка в търговската дейност. Няма да можете да издадете книга със заглавие "Яневагейт", да пуснете ТВ предаване или сайт с това име, но нищо не ви пречи да употребявате думата в писмен текст или коментар по радиото или телевизията. Замислете се, че никой не ви забранява да употребявате изрази като "24 часа" или "нова телевизия" (дори в критика), макар че има марки, които съдържат съвсем същите думи!

Освен това ако Мондешки стане собственик на марката, то в следващите 5 години ще е задължен да разреши използването най-малко един път или сам да пусне продукт, или услуга с тази марка, иначе ще има основание за прекратяване на регистрацията. Което пак ще стане повод за новина. И никой не може да ви забрани да я публикувате.