Френската въвела вход с карти след "множество препоръки на институции и идеи на родители"

Препоръката чиповете да са дебитни карти на ПИБ била допълнителна възможност, за да са безплатни

Александра Маркарян 01 юли 2016 в 12:00 7219 4

9 Френска езикова гимназия

Снимка в. "Капитал"

9 Френска езикова гимназия

Ръководството на 9 Френска езикова гимназия в София публикува уточнение, в което се опитва да обясни мотивите за решението си да наложи на учениците и учителите да влизат в сградата само с магнитни карти и предложи те да са и дебитни карти на Първа инвестиционна банка.

В текста му се казва:

"Във връзка с въвеждане на контролиран пропускателен режим в 9 ФЕГ, искаме да уточним, че новият режим се въвежда от ръководството на училището по множество препоръки на институции и идеи на родителите. Това е необходимо с цел повишаване на сигурността и осигуряването на максимална безопасност за учениците в гимназията.

Контролно-пропускателният режим в 9 ФЕГ ще бъде въведен от 15.09.2016 г. и ще се осъществява чрез персонални магнитни карти за достъп. Стойността на такава карта е в размер на 2 лв., която се заплаща еднократно за целия период на обучение.

Допълнителна възможност, която се предлага на учениците от 9 ФЕГ е безплатното издаване на дебитна карта от Fibank, която може да служи и като карта за достъп.

Това е възможно, благодарение на използваната от Fibank технология за защита на издаваните от банката карти Debit MasterCard PayPass. Технологията позволява персонализиране на картодържателите. По този начин учениците на 9 ФЕГ, само по желание на родителите им, имат възможност да използват допълнителната дебитна карта и като карта за достъп.

Тези карти се издават от Fibank безплатно и са освободени от такса плащане на ПОС, такса плащане в интернет и такса теглене от банкомат в цялата страна. Не е задължително картата да се ползва като дебитна, тя може да служи само за вход.

Желанието на ръководството на 9 ФЕГ не е да задължава родителите да бъдат клиенти на определена банка, а да им предостави допълнителна възможност".

Уточнението е публикувано от ръководството на гимназията вчера, след фактическия му отказ да разговаря с журналист от OFFNews и, съответно, да отговори на въпросите ни какво е застрашило сигурността на учениците и налага допълнителните мерки за сигурност, както и какви са, ако има такива, стимулите ръководството на училището да препоръча издаването на банкови карти на ПИБ на учениците и учителите.

Уточнението не дава отговор на въпроса кои точно институции са препоръчали на децата да се тези карти и кои са родителите, чиято е била идеята.

OFFNews очаква и резултата от проверката на Министерството на образованието и науката, обещана след нашето запитване, и ще го оповести своевременно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12010

5

Doda

02.07 2016 в 18:37

Тук поне на входа е банката, а в СМГ тя си е вътре и купува учители на килограм, а и млади умове, чрез еднократни стипендии и откриване на нови предмети, програми и курсове. Честито ни образУвание!
http://www.smg.bg/news.php?id=361

17439

3

мнение от IP

01.07 2016 в 15:21

Отговорът даа се чете така: "Дойде един човек (родител или познат на родител, учител или познат на учител) и каза, че може да уреди издаването на дебитни карти на ПИБ, коита да служат и за вход. А пък кой с кого какво се е договорил вас какво ви интересува? Вие за КТБ няма да разберете, а задавате въпроси за едни карти. Нали ще повишим сигурността."
 
X

Подкастът на OFFNews