Financial Times: Зад скандала с ЕРП-тата в България има руски интереси

ОFFNews 15 май 2014 в 20:13 8634 19

"Financial Times"

"Случаят с чешки и австрийски инвеститори отблъсква партньорите на България в ЕС и увеличава подозренията за тайно руско влияние“, пише в статия на Financial Times по повод споровете за плащания между НЕК и трите дружества - EVN, CEZ и Енерго-Про.

„Европейската комисия и шест страни от ЕС се оплакаха в България от начина, по който се третира случаят, а той е тест за върховенството на закона", пише изданието.

"Случаят (с трите електроразпределителни дружества в България) се следи като барометър за руското влияние сред загриженост, че местни бизнесмени с руска подкрепа лобират да изградят свои дяловe в бизнеса с пренос на енергия, ако чуждестранните инвеститори бъдат лишени от лицензите си“, допълва Financial Times. 

Вестникът цитира писмото от еврокомисаря Гюнтер Йотингер до българския енергиен министър, в което се отбелязва, че комисарят следи отблизо „ситуацията във връзка с продължаващите процедури за отнемането на лицензите от ДКЕВР и, ако се наложи, ще предприеме необходимите юридически стъпки, за да гарантира пълното спазване на законите на ЕС.

Йотингер допълва, че спорът трябва да се реши в търговски съд, а не с политически мотивирано нареждане на регулатора.

Посланиците на Германия, Франция, Австрия, Чехия, Дания и Финландия са предупредили Пламен Орешарски, че отнемането на лицензите "ще изпрати крайно негативен сигнал към всички настоящи и бъдещи инвеститори в България", пише още Financial Times.

Премиерът отвръща, че просто се прилага законът и никой не притиска регулатора, въпросът за цената на тока е "експлозивна материя" в страната, а медиите представят предстоящото решение като шанс за тласък към управляващите социалисти точно преди изборите за Европейски парламент, допълва изданието.

 Financial Times отбелязва, че ЕРП-та се оплакват от ограниченията на българския регулиран пазар, че в сектора години наред са допускани системни грешки, цените са намалявани от политически съображения и още се усеща ефектът от рязкото увеличаване на сегмента на възобновяеми източници.

Огнян Минчев от Института за регионални и международни изследвания споменава за руско влияние в случаите с ЕРП-та и с "Южен поток", което често се осъществява чрез местни медии, контролирани от българи в близки връзки с Русия.

"Руското влияние в енергетиката на България е повсеместно", казва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!