Фандъкова иска да се върнат парите, платени за "депутатските спирки"

OFFNews 29 юни 2016 в 12:59 5543 0

Сметната палата започва проверка на Центъра за градска мобилност. Заповедта на ЦГМ е връчена днес, одитът бе възложен от парламента. 

Стартира и проверката на Държавната финансова инспекция, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя припомни че, от вътрешната ревизия, извършена по нейно нареждане, излязоха нарушения в три обществени поръчки. Сред тях бе и тази за навесите на спирки, които доведоха до оставките на зам.кмета по транспорта Любомир Христов и депутата Ирена Коцева. Фирмата на нейния съпруг бе спечелила съмнителната поръчка за обновяване на 60 спирки на столичния градски транспорт. 

Поисках да се прекрати договорът на изпълнителя и да бъде възстановена цялата платена сума, а Центърът за градска мобилност да поеме поддръжката на тези спирконавеси“, обясни Фандъкова. „Ако изпълнителите не се съгласят на това ще се заведат дела, за да може да се претендира цялата сума, което договорът напълно позволява“, добави кметът. По думите ѝ това следва да е поредният урок за фирмите при тяхното изпълнение, защото най-големите изисквания от страна на хората са по отношение на качеството и нито един служител или фирма не може да си позволява с лека ръка да нарушава изискванията. „Затова съм поискала и освобождаването на председателя на комисията, която е приемала тези спирки, защото очевидно това е пропусната възможност да се претендира пред изпълнителите“, коментира Фандъкова, цитирана от Фокус. Конкурс за нови шефове на ЦГМ върви в момента. 

Фандъкова за ремонтите в София: 

Напредва работата по цялостната реконструкция на бул. „Владимир Вазов“ и на 1,5 км от бул. „Ботевградско шосе“. Изпълнителите работят с добра организация и удължено работно време, като целта ни е есента да отворим булеварда за движение. Ремонтираме над 5 км от бул. „Вл. Вазов“, 10 моста, които са в много тежко състояние и един подлез. Ремонтът включва цялостно саниране и реконструкция на мостовите съоръжения, които не са ремонтирани, откакто са построени, подмяна на настилките, тротоарите, осветлението и осветителните кабели, които са над 12 км. Следващата година продължаваме с реконструкция на стария мост „Чавдар“. Ремонтът е координиран с изграждането на метростанцията на бул. „Владимир Вазов“.

Графикът за строителната ни програма тази година е:

На 2 юли трябва да започне работата по бул. „Витоша“ в частта от НДК до Южен парк. Там подменяме трамвайните релси, настилките, тротоарите, осветлението и продължаваме велоалеята.

На 6 юли очаквам да започнат същинските дейности по разширението на бул. „Черни връх“.

На 7 юли започваме изграждането на участъка от улица „Обиколна“ в кв. „Дружба“ – от метростанцията до бул. „Копенхаген“ и очаквам до края на септември да бъде изграден напълно. Завършването на ул. „Обиколна“ се забави заради обжалване на отчуждителните процедури.

Заради обжалвания в момента се бави вторият етап на бул. „Монтевидео“. 12 жалби са подадени в съда и спират работата по продължаване на ремонта и разширението на бул. „Монтевидео“.

Ремонтът на ул. „Козлодуй“ започва в средата на юли и очаквам да приключи през есента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!